You are here

CTC: Αύξηση 8,8% στον κύκλο εργασιών

29/05/2006 19:14
• Και 47% στα καθαρά της κέρδη

• Καταβολή μερίσματος 3 σεντ ανά μετοχή


Αύξηση τόσο στον κύκλο εργασιών της, όσο και στα καθαρά κέρδη της σημείωσε η CTC. Μιλώντας σήμερα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της CTC Νίκος Κ. Σιακόλας, ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών του συγκροτήματος το 2005 ανήλθε σε £133.666.000, παρουσιάζοντας αύξηση 8,8% σε σχέση με το 2004. Σχετικά με τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μετά τη φορολογία και το συμφέρον μειοψηφίας ανήλθαν σε £4.517.000, σημειώνοντας μια σημαντική αύξηση της τάξης του 47%. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε μάλιστα την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για την καταβολή μερίσματος ύψους 6% επί της ονομαστικής αξίας της μετοχής των 50 σεντ, ήτοι συνολικά £2.783.267 που αντιστοιχεί με 3,0 σεντ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος θα είναι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο της Εταιρείας στις 30 Ιουνίου 2006. Αναφορικά με την εσωτερική αξία της μετοχής της CTC στις 31 Δεκεμβρίου 2005 ήταν 63 σεντ, ενώ το 2004 ήταν 60 σεντ.

Κοινοπραξία HERMES AIRPORTS LTD

Στην ομιλία του ο κ. Σιακόλας αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή της CTC με ποσοστό 11,34% στο κεφάλαιο της Hermes Airports Ltd, η οποία ανέλαβε ήδη τη διαχείριση και διεύθυνση των δυο διεθνών αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. «Η συμμετοχή στην Hermes Airports Ltd, αναμένεται να αποφέρει στο συγκρότημα CTC και στους μετόχους του σημαντικά οφέλη για όλη την περίοδο της ανέγερσης και διαχείρισης των δύο αεροδρομίων κατά τα προσεχή 25 χρόνια», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η CΤC συμμετέχει κατά 20% στη νέα εταιρεία CTC - ARI Airports Ltd, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Hermes Airports Ltd για αποκλειστική διαχείριση και λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, για περίοδο 25 ετών, από την 1η Ιουλίου 2006. Στη CTC - ARI Airports Ltd, συμμετέχει επίσης η Woolworth (Cyprus) Properties Public Ltd με ποσοστό 20% και η Ν.Κ. Shacolas (Holdings) Ltd με ποσοστό 10%. Το υπόλοιπο 50% της εταιρείας CTC - ARI Airports Ltd ανήκει στην AerRianta International (Middle East) WLL που είναι εξειδικευμένη στον τομέα αυτό.

Οφέλη μετόχων CTC

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της CTC αναφέρθηκε και στις σημαντικές εξελίξεις που ανακοινώθηκαν ήδη και αφορούν την Woolworth (Cyprus) Properties Public Ltd. «Κάποια ευρωπαϊκά ταμεία και επενδυτικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εξαγορά όλων των μετοχών της Εταιρείας ITTL Trade Tourist and Leisure Park Ltd, που είναι εξ ολοκλήρου ιδιοκτήτρια του Shacolas Emporium Park, όπου θα ανεγερθεί και το ΙΚΕΑ και άλλα κτηριακά συγκροτήματα. Με την κατάληξη αυτή, η Woolworth που είναι ιδιοκτήτρια όλων των μετοχών της ITTL θα αποκομίσει κέρδη ύψους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε μια συνολική αξία πέριξ των €150-160 εκ.

Ακόμη ο κ. Σιακόλας αναφέρθηκε και στην επικείμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας με το συγκρότημα Carrefour - Μαρινόπουλος, για παραχώρηση προς αυτούς χώρων για εμπορία δύο μεγάλων υπεραγορών, μίας στο The Mall of Cyprus (To Mall της Κύπρου) στο Shacolas Emporium Park και μίας στο Εμπορικό Κέντρο Έγκωμης στη Λευκωσία.

«Αναμφίβολα, οι πιο πάνω εξελίξεις με την υλοποίησή τους αναμένεται να αποφέρουν πολύ μεγάλα ωφελήματα στους μετόχους της Woolworth σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σ’ αυτό το χρόνο και βέβαια και στους μετόχους της CTC, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στη Woolworth με ποσοστό γύρω στο 32%», επεσήμανε.

Υιοθέτηση του Ευρώ

Τέλος αναφορικά με την εισαγωγή του ευρώ ως του επίσημου νομίσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την 1/1/2008, ο κ. Σιακόλας είπε ότι η CTC όπως και οι άλλες εταιρείες του Ομίλου Σιακόλα προετοιμάζονται ήδη για τη σημαντική αυτή εξέλιξη η οποία θα έχει μεγάλα ωφελήματα για την Κύπρο. «Μεταξύ άλλων, οι εταιρείες της Κύπρου θα επωφεληθούν και από τα χαμηλότερα επιτόκια στα επενδυτικά τους δάνεια και τις χρηματοδοτήσεις, αφού το επιτόκιο στην Κύπρο είναι σήμερα 4,25%, ενώ το επιτόκιο στο ευρώ είναι 2,5-3%», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ