You are here

Δάνειο £6 εκ. για ΡΙΚ με εγγύηση κυβέρνησης

24/01/2005 16:20
Δάνειο έξι εκατομμυρίων λιρών εξασφάλισε με κυβερνητική εγγύηση το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του για το 2004.

Όπως εξήγησαν σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Ανδρέας Αλωνεύτης και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μάριος Μαυρίκιος, καθώς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ, η ανάγκη αυτή προέκυψε μετά τη μείωση της κρατικής χορηγίας προς το Ίδρυμα, η οποία περιορίστηκε στα £12 εκ. αντί £18 εκ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο κ. Αλωνεύτης διαβεβαίωσε την επιτροπή Οικονομικών ότι το Ίδρυμα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις δόσεις για εξόφληση του δανείου, η καταβολή των οποίων έχει συμφωνηθεί να αρχίσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2007. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου υποσχέθηκε να αποστείλει στην Επιτροπή το έγγραφο με τους όρους της συμφωνίας για το δάνειο.

Προϋπολογισμός ΑνΑΔ

Στην ίδια συνεδρία η επιτροπή Οικονομικών εξέτασε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Η διοίκηση του ΑνΑΔ παρουσίασαν στην Επιτροπή το Στρατηγικό Σχεδιασμό τους και ανέλυσαν τους στόχους του για την τριετία 2004 - 2006.

Η Αρχή ΑνΑΔ έχει θέσει στις προτεραιότητές της, όπως αναφέρθηκε, την απάμβλυνση προβλημάτων στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα της χρονίζουσας ποιοτικής ανισοσκελείς σε συνδυασμό με τα παρατηρούμενα επίπεδα ανεργίας, καθώς και τη συνεισφορά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερο βάρος με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών δίδεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο προϋπολογισμός της ΑνΑΔ που προβλέπει έσοδα £11.180.000 και δαπάνες £13.013.360. Το υπολογιζόμενο έλλειμμα £1.833.360 θα καλυφθεί από τα ταμειακά πλεονάσματα που διαθέτει η Αρχή.