You are here

Δεκάδες νέες υπεραγορές στην Κύπρο

07/08/2018 07:05

Δεκάδες νέες υπεραγορές αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα στην Κύπρο, καθώς οι μεγάλες υπεραγορές ποντάρουν στη διατήρηση της ταχύρρυθμης αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης που παρατηρείται μετά την κρίση.

Το λιανεμπόριο ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης παρουσίαζε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα τόσο οι υφιστάμενοι παίκτες να διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, όσο και αλυσίδες υπεραγορών του εξωτερικού να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επέκταση τους στην Κύπρο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ετήσιος τζίρος στο λιανεμπόριο και ειδικότερα σε σημεία πώλησης όπως οι υπεραγορές, τα μίνι μάρκετ και οι φρουταρίες, ξεπερνά το €1,5 δισ., με τις μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών να υπολογίζεται ότι καταλαμβάνουν περίπου το 70% από τον συνολικό κύκλο εργασιών.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου, το λιανεμπόριο παρουσιάζει σημαντική αύξηση κάθε χρόνο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2017 ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε αύξηση της τάξεως το 6,2% σε σχέση με το 2016.

Με βάση ακόμα στοιχεία της JCC, όλοι οι τομείς του λιανεμπορίου κατά το 2017 παρουσίασαν μια αύξηση σε τζίρο της τάξης του 8,6% (χρήση πλαστικού χρήματος), τάση που συνεχίστηκε και κατά τους πρώτους μήνες του 2018.

Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος με κάρτες σε υπεραγορές ξεπέρασε το 2017 τα €750 εκ. έναντι €600 εκ. το 2016.

Πέντε νέες υπεραγορές πριν το τέλος του χρόνου

Αλυσίδες υπεραγορών που δραστηριοποιούνται ήδη στην κυπριακή αγορά έχουν στα πλάνα τους την ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων τους με στόχο την περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας, αλλά και την αύξηση του μεριδίου αγοράς.

Παράλληλα, με τους σχεδιασμούς των πρωταγωνιστών στο λιανεμπόριο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επέκταση τους και στην Κύπρο δείχνουν και μεγάλοι οργανισμοί και αλυσίδες υπεραγορών του εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα,ο χάρτης του λιανεμπορίου αναμένεται να διαφοροποιηθεί, αρχικά με το άνοιγμα της πρώτης υπεραγοράς Spar στην Λάρνακα πριν από το φθινόπωρο. Επισημαίνεται ότι στο πλάνο της εταιρείας Spar International, που συνεργάζεται με την Ermes, είναι το άνοιγμα πέραν των είκοσι υπεραγορών σε όλη την Κύπρο στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Στους άμεσους σχεδιασμούς της για επέκταση βρίσκεται και η αλυσίδα υπεραγορών Άλφα Μέγα, η οποία πρόσφατα λειτούργησε υποκατάστημα στο Κίτι.

Η εταιρεία σχεδιάζει το άνοιγμα ακόμα δύο υπεραγορών σε Λευκωσία και Πάφο.

Το τοπίο στο τομέα του λιανικού εμπορίου αναμένεται επίσης να αλλάξουν και οι υπεραγορές Παπαντωνίου και Αθηαινίτης οι οποίες έχουν στα σκαριά το άνοιγμα νέων υπεραγορών στην Λευκωσία.

Η δεύτερη υπεραγορά Αθηαινίτης, όπως ανακοινώθηκε, θα λειτουργήσει στο υπό κατασκευή Nicosia Mall, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του πριν από το τέλος του χρόνου.

Όσο αφορά τις υπεραγορές Παπαντωνίου, η υπηρεσία περιβάλλοντος άναψε τον περασμένο Ιούνιο το πράσινο φως για ανέγερση της πρώτης υπεραγοράς της γνωστής αλυσίδας που δραστηριοποιείται στην Πάφο και στη Λεμεσό, στην Έγκωμη.

Πληροφορίες εξάλλου θέλουν και τη γερμανική αλυσίδα υπεραγορών Lidl να σχεδιάζει το άνοιγμα ακόμα τριών καταστημάτων στην Κύπρο μέχρι το 2020.

Σκέψεις επίσης για κάθοδο στην Κύπρο υπάρχουν και από την αλυσίδα υπεραγορών Διαμαντής Μασούτης, η οποία πρωταγωνιστεί στον τομέα του λιανικού εμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα.

«Αντέχει η αγορά και άλλες υπεραγορές»

Μιλώντας στη StockWatch, ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών Κύπρου Ανδρέας Χατζηαδάμου, ανέφερε ότι οι υπεραγορές πέραν από κάποιες εξαιρέσεις άντεξαν την οικονομική κρίση, αναδίπλωσαν τις δυνάμεις και είναι από τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι και από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που δεν μείωσαν το προσωπικό λόγω κρίσης, σημειώνοντας ότι ο τομέας του εμπορίου είναι σε παγκύπρια βάση ο υπ’ αριθμόν ένα στην απασχόληση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στο εμπόριο ξεπερνάει τις 69 χιλιάδες. Δηλαδή, ένας στους 5 ή το 19% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στο εμπόριο.

Ερωτηθείς ο κ. Χατζηαδάμου εάν αντέχει η κυπριακή αγορά το άνοιγμα και νέων υπεραγορών ανέφερε χαρακτηριστικά, «για ν’ ανοίγουν νέες υπεραγορές πάει να πει ότι η αγορά τις αντέχει».

SPAR: Στόχος το άνοιγμα 20 υπεραγορών

Η άφιξη της Spar International στην Κύπρο γίνεται σε συνεργασία με τον όμιλο Σιακόλα. Tο πρώτο κατάστημα της αλυσίδας θα ανοίξει στη Λάρνακα και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της πόλης, με πολύ καλή προσβασιμότητα και άνετο παρκινγκ. Θα είναι μεγέθους περίπου 1.300 τ.μ.

Τα επόμενα καταστήματα προβλέπεται να λειτουργήσουν το τελευταίο τρίμηνο του 2018 σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ ο στόχος της Spar Κύπρου είναι να λειτουργήσει περισσότερα από 20 καταστήματα παγκύπρια μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Spar International είναι το μεγαλύτερο συνεταιριστικό δίκτυο υπεραγορών στον κόσμο. Λειτουργεί εδώ και 85 χρόνια και το εμπορικό σήμα Spar έχει παρουσία σε 48 χώρες σε 4 ηπείρους. Το παγκόσμιο δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας αποτελείται από περισσότερα από 12.500 καταστήματα, απασχολώντας πάνω από 350.000 εργαζόμενους.

Άλφα Μέγα: Σε Λακατάμια και Πάφο

Ακόμα δύο καταστήματα σε Λευκωσία και Πάφο αναμένεται ότι θα λειτουργήσει η αλυσίδα υπεραγορών Άλφα Μέγα μέσα στους επόμενους μήνες.

Η νέα υπεραγορά στη Λευκωσία θα λειτουργήσει πριν το τέλος του χρόνου στην περιοχή Λακατάμιας. Ανεγείρεται σε ιδιόκτητο τεμάχιο γης, σε έκταση γύρω στα 3,000 μέτρα και θα πρόκειται για την πέμπτη υπεραγορά της αλυσίδας στη Λευκωσία, η οποία απαριθμεί 13 καταστήματα ανά την Κύπρο, μετά και από τη λειτουργία από την εταιρεία στις αρχές του χρόνου υπεραγοράς στο Κίτι, στην πρώην υπεραγορά Ορφανίδης, σε χώρο 2.000 τ.μ.

Παράλληλα, η κυπριακή αλυσίδα υπεραγορών Άλφα Μέγα προγραμματίζει το άνοιγμα και δεύτερης υπεραγοράς στην Πάφο, στο πρώην E&S Αφροδίτη, σε έναν χώρο συνολικής έκτασης 2,500 τ.μ, επί της λεωφόρου Αποστόλου Παύλου.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία που μετρά παρουσία στο λιανεμπόριο 21 και πλέον χρόνια, εργοδοτεί περίπου 1600 άτομα, ενώ ο κύκλος εργασιών της υπολογίζεται στα €200 εκ.

Στο Nicosia Mall η δεύτερη υπεραγορά Αθηαινίτης

Η Υπεραγορά Αθηαινίτης ανοίγει το δεύτερο κατάστημα της, στο χώρο του καινούργιου Nicosia Mall στη Λακατάμια, το οποίο καλύπτει μια έκταση 82,000 τ.μ.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες κατασκευής του Nicosia Mall, οι οποίες επανάρχισαν στις αρχές Οκτωβρίου του 2017, αναμένεται να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσει πριν το τέλος του χρόνου.

Η υπεραγορά Αθηαινίτης που λειτουργεί από το 1971 στην κυπριακή αγορά απασχολεί σήμερα πέραν των 200 άτομα, ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πραγματοποιεί τζίρο πέρα των €60 εκ., καθώς πέραν του λιανικού εμπορίου δραστηριοποιείται και με το χονδρεμπόριο.

Το μοναδικό της κατάστημα εκτιμάται ότι έχει τον μεγαλύτερο τζίρο από όλα τα καταστήματα υπεραγορών στην Κύπρο.

Παπαντωνίου: Κάθοδος στη Λευκωσία

Στη Λεωφόρο Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Έγκωμη σε μια έκταση 15 χιλιάδων τ.μ. αναμένεται να ανεγερθεί η νέα υπεραγορά Παπαντωνίου, η πρώτη της συγκεκριμένης αλυσίδας υπεραγορών στη Λευκωσία.

Η εταιρεία αναμένει την έκδοση πολεοδομικής άδειας για να προχωρήσει στην ανάπτυξη, μετά και την έγκριση που πήρε πρόσφατα από την υπηρεσία περιβάλλοντος.

Όπως δήλωσε στη StockWatch η διευθύντρια Μάρκετινγκ της εταιρείας Έλενα Παπαντωνίου, η αλυσίδα διαθέτει οκτώ υπεραγορές, πέντε στην Πάφο και τρεις στη Λεμεσό. Πρόσθεσε ότι απασχολεί περισσότερα από 700 άτομα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μερίδιο αγοράς της αλυσίδας κυμαίνεται γύρω στο 12%, ενώ στα μελλοντικά σχέδια της είναι η αύξηση του, τόσο μέσω νέων καταστημάτων, όσο και με την αύξηση των πωλήσεων.

Lidl: Στόχος τα 20 καταστήματα

Η γερμανική αλυσίδα υπεραγορών διαθέτει στην Κύπρο 17 καταστήματα, μετά το άνοιγμα υπεραγορών σε Μουτταγιάκα και Μενεού το 2017.

Η εταιρεία έχει στους άμεσους στόχους της την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των καταστημάτων της στα 20 παγκύπρια μέχρι το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η γερμανική αλυσίδα η οποία δραστηριοποιείται από τον Νοέμβριο του 2010 στην Κύπρο υπολογίζεται ότι κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 13%, ενώ ο αριθμός των ατόμων που απασχολεί φτάνει τα 500.

Σκλαβενίτης: Εδραιώθηκε στην Κύπρο

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι ελληνικές υπεραγορές Σκλαβενίτη, η μεγαλύτερη αλυσίδα υπεραγορών σήμερα στην Κύπρο, όσον αφορά τα σχέδια για επέκταση ή και μείωση των δραστηριοτήτων της στο νησί μας.

Υπενθυμίζεται ότι στα «χέρια» του ελληνικού ομίλου πέρασε τον Μάρτιο του 2017 το δίκτυο 18 υπεραγορών που λειτουργούσαν με τον διακριτικό τίτλο Carrefour.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αρμοδίων της αγοράς, φαίνεται ότι ο ελληνικός όμιλος έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δυναμική των προκατόχων του, τους οποίους ο ετήσιος τζίρος των καταστημάτων στην Κύπρο ανέρχονταν στα €200 εκ.

Βελτίωση καταστημάτων από Metro και Smart

Την περαιτέρω βελτίωση των υφιστάμενων καταστημάτων τους έχουν στα άμεσα σχέδια οι υπεραγορές Metro και ο όμιλος Smart Discount Shops, οι οποίες δεν αποκλείουν στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς τους το άνοιγμα νέων υποκαταστημάτων.

Στα έξι ανέρχονται τα καταστήματα των υπεραγορών Metro, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο από το 1982 και απασχολούν περίπου 400 άτομα. Γύρω στο 10% εκτιμάται ότι διαμορφώνεται το μερίδιο αγοράς των καταστημάτων Metrο.

Όσο αφορά τον όμιλο Smart στα 16 ανέρχεται ο αριθμός των καταστημάτων του, ενώ απασχολεί περίπου 200 άτομα.  Το μερίδιο αγοράς του ομίλου υπολογίζεται στο 5%.

Της Ελένης Χαραλάμπους