You are here

DEM: Αύξηση ζημιών λόγω Ελληνικής

08/08/2016 13:34
Αυξημένες ζημιές κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2016 η εταιρεία Δήμητρα Επενδυτική, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στην επένδυση της εταιρείας στην Ελληνική Τράπεζα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, κατά το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε ζημιά €7,6 εκ. (3,78 σεντ ανά μετοχή)σε σχέση με ζημιά ύψους €4,6 εκ. (2,29 σεντ ανά μετοχή) την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Η ζημιά προκύπτει από το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του συγκροτήματος και συγκεκριμένα από τις επενδύσεις σε τίτλους του ΧΑΚ και κυρίως, όπως σημειώνεται από την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα.

Αναφέρεται ότι η μη πραγματοποιηθείσα ζημιά από τη συγκεκριμένη επένδυση ξεπερνά τα 8,8 εκ. Ως εκ τούτου, η καθαρή εσωτερική αξία της μετοχής της εταιρείας μειώθηκε από 62,71 σεντ στις 31 Δεκεμβρίου 2015 σε 58,94 σεντ στις 30 Ιουνίου 2016, σημειώνοντας πτώση 6%.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του συγκροτήματος, σημειώνεται ότι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κατέγραψαν ζημιά ύψους €7,8 εκ. σε σχέση με ζημιά ύψους 7,1 εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015.

Οι τόκοι εισπρακτέοι και τα άλλα χρηματοδοτικά έσοδα μειώθηκαν κατά 33% στις €532 χιλ. από €796,6 χιλ. με την εταιρεία να αποδίδει τη μείωση στη μείωση των τόκων από καταθέσεις, ως επακόλουθο της πτώσης των επιτοκίων και στη μείωση των τόκων από εταιρικά ομόλογα.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στον τομέα ανάπτυξης γης και ακινήτων, σημειώνεται ότι το κέρδος από πώληση, επανεκτίμηση και εκμετάλλευση γης και ακινήτων ανήλθε σε €526,8 χιλ. σε σχέση με €496,1 χιλ. σημειώνοντας άνοδο 6%. Προστίθεται ότι το ποσό αφορά κυρίως, εισοδήματα από ενοίκια.

Τα λειτουργικά έξοδα κατέγραψαν μείωση της τάξης του 9% στα 719,1 χιλ. από 787,2 χιλ.το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015.

Η ζημιά από συνδεδεμένες εταιρείες ανήλθε στις €79,7 χιλ.

Όσον αφορά τις προοπτικές του συγκροτήματος σημειώνεται ότι οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην Κύπρο, με την αβεβαιότητα που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία γενικότερα, αναμένεται να επηρεάσουν τα μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του συγκροτήματος, σε βαθμό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Το διοικητικό συμβούλιο, όπως αναφέρεται, δεν είναι σε θέση να διατυπώσει ασφαλή πρόβλεψη για τα αποτελέσματα γα το έτος 2016 τα οποία θα εξαρτηθούν, από την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στην Κύπρο και στο εξωτερικό καθώς και από την πορεία των κτηματαγορών στις οποίες το συγκρότημα έχει επενδύσει σε ακίνητα.