You are here

Δεν φέρνουν καταναλωτές οι εκπτώσεις

12/07/2021 07:20

Οι εκπτώσεις δεν αποτελούν επαρκές δέλεαρ για την προσέλκυση καταναλωτών, με βάση τα όσα αναφέρουν φορείς της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι και οι προοπτικές για το λιανεμπόριο δυσοίωνες.

Σε ότι αφορά την αύξηση της τάξης του 47,3% στον τζίρο λιανικού εμπορίου που κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία για τον Απρίλιο, οι εμπλεκόμενοι φορείς επισημαίνουν ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική, λόγω του ότι το λιανικό εμπόριο εκτός των τροφίμων, ήταν εκτός λειτουργίας κατά τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Επιλογή για άντληση ρευστότητας οι εκπτώσεις

Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, ανέφερε στη StockWatch ότι οι εκπτώσεις στο λιανικό εμπόριο θα υπάρχουν συχνά, καθώς είναι η μόνη επιλογή για άντληση ρευστότητας. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος.

«Οι καταναλωτές επιλέγουν έξοδο και ψυχαγωγία μετά από μήνες εγκλεισμού, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα ψώνια», παρατήρησε.

Σχολιάζοντας την αύξηση που κατέγραψε ο τζίρος λιανικού εμπορίου τον Μάιο, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική για την κατάσταση στον κλάδο, αφού όλο το λιανικό εμπόριο εκτός των τροφίμων, ήταν κλειστό τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Για να εξάγει κάποιος συμπεράσματα, επισημαίνει, πρέπει να συγκρίνει με τον Απρίλιο του 2019 και φαίνεται ότι το λιανικό εμπόριο δεν ανακάμπτει σε επίπεδα προ πανδημίας, όπως είπε.

Επεσήμανε ότι προ πανδημίας στην αγορά καταγραφόταν αύξηση. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς φαίνεται ότι ο τουρισμός χάνεται για δεύτερο έτος και η Αγγλία μας έχει στην πορτοκαλί κατηγορία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες για τον κλάδο. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ιδιαίτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν καταστήματα στις τουριστικές περιοχές με κάποια να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Διστακτικοί οι καταναλωτές

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταστηματαρχών ένδυσης και υπόδησης Λευκωσίας, Λάκης Ζωίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «οι μικροί και μεσαίοι έχουν εκπτώσεις τις τελευταίες μέρες».

Ωστόσο, ανέφερε πως ο κόσμος είναι διστακτικός. «Περνάμε ιδιαίτερη φάση στην οικονομία, τα πράγματα είναι δύσκολα. Λόγω των τιμών ευελπιστούμε ότι θα προσελκύσουμε τους πελάτες με καλές τιμές και φρέσκα εμπορεύματα, αλλά και με την άμεση επαφή και την καλή συμπεριφορά», είπε.

Σε ότι αφορά την αύξηση που παρουσιάζουν τα στοιχεία για τον Απρίλιο, ανέφερε ότι δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές

Ο γενικός γραμματέας του Παγκυπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου σημείωσε ότι μετά την άρση των μέτρων και την επαναδραστηριοποίηση των άλλων κλάδων, ο τομέας του λιανικού εμπορίου τροφίμων επανήλθε σε κανονικότητα.

«Αναμένουμε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι καλοί μήνες για τις υπεραγορές και αναμένουμε αυξημένη κίνηση», είπε.

Της Γεωργίας Χαννή