You are here

Δέσμευση των ΚΑ

28/09/2005 08:13

• Δεν απολύεται κανείς εκ των πιλότων


Με τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας από το τμήμα των πιλότων η διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών άνοιξε το απόγευμα την αυλαία του διαλόγου με το συνδικαλιστικό κίνημα για την εφαρμογή του περιγράμματος ανασυγκρότησης και επιβίωσης του Εθνικού Μεταφορέα. Η συνάντηση της ομάδας του ΔΣ των ΚΑ που διαπραγματεύεται το μέλλον της εταιρίας με την ΠΑΣΥΠΙ κράτησε τέσσερις σχεδόν ώρες. Στο χρονικό αυτό διάστημα οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τα επιχειρήματα τους αλλά και το πλάνο τους σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν ώστε η εταιρία να μπει σε τροχιά κερδοφορίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ Φρίξος Σαββίδης ήταν σαφής σε ότι αφορά το εργασιακό μέλλον των πιλότων: Τα δεδομένα σήμερα είναι εντελώς πολύ διαφορετικά στο τμήμα επιχειρήσεων των ΚΑ. Η εταιρία κρίνει ότι δεν επιβάλλεται μείωση του αριθμού των πιλότων που απασχολούνται στις ΚΑ. Ακούσαμε με προσοχή τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια των πιλότων και δηλώνω ότι η εταιρία θα τα αντιμετωπίσει δεόντως. Ωστόσο πρέπει όλοι στις ΚΑ να καταλάβουν ότι εάν δεν γίνουν τομές κι αν δεν ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα μειώσουν κάθετα το εργατικό κόστος και σε σημαντικό βαθμό το λειτουργικό είναι αδύνατο να επιβιώσει ο εθνικός μεταφορέας».

Ο κ. Σαββίδης απόφυγε να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με το περίγραμμα ανασυγκρότησης της εταιρίας σημειώνοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του να πληροφορούνται οι συντεχνίες από τις τηλεοράσεις και τον τύπο, όπως είπε, τα μέτρα επιβίωσης της εταιρίας.

Επιβεβαίωσε όμως εμμέσως πλην σαφώς ότι και το νέο περίγραμμα προβλέπει μείωση του προσωπικού από διάφορα τμήματα, μη αποκλεισμένου και του τμήματος αεροσυνοδών. Ο αντιπρόεδρος των ΚΑ φρόντισε στο σημείο αυτό να διευκρινίσει ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν θα είναι και με τη συγκατάθεση των οργανώσεων του προσωπικού.

Ο Ανδρέας Γεωργίου εκπρόσωπος τύπου της συντεχνίας των πιλότων χαρακτήρισε από την πλευρά του εποικοδομητική την πρώτη συνάντηση με την ομάδα της διοίκησης της εταιρίας. Επεσήμανε ότι η δέσμευση της διοίκησης ότι ουδείς εκ των πιλότων που απασχολούνται σήμερα στην εταιρία δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του είναι μία σημαντική εξέλιξη την οποία η ΠΑΣΥΠΙ, όπως σημείωσε δεν πρόκειται να αφήσει απαρατήρητη. «Οι πιλότοι, όπως πάντα θα επιδείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα διότι νοιάζονται και αγωνιούν για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών που συνδέεται και με το μέλλον των δικών μας οικογενειών» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΠΙ. Όπως πληροφορούμαστε, το απόγευμα η πενταμελής ομάδα του ΔΣ των ΚΑ θα έχει συνάντηση με τη ΣΥΝΥΚΑ, που εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειονότητα του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών.

Του Λεύκου Χρίστου