You are here

Deutsche Bank: Τιμή-στόχος £2,70 για BOC

16/09/2005 07:49

• Σύσταση «αγοράς»

• Κέρδη £100 εκ. μέχρι το 2007

• Thumps-up για «τριανδρία»


Ελκυστική θεωρεί τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η Deutsche Bank, στην πρώτη της έκθεση για την κυπριακή τράπεζα που κυκλοφόρησε χθες. Το τμήμα αναλύσεων της γερμανικής τράπεζας δίδει σύσταση «αγοράς» για τη BOC, τοποθετώντας τον πήχη των προσδοκώμενων κεφαλαιουχικών αποδόσεων 17% πιο πάνω από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, στις £2,70. Οι θετικές εκτιμήσεις για τη BOC οφείλονται σε δύο βασικούς παράγοντες: στην αναδιάρθρωση των εγχώριων εργασιών της Τράπεζας και στην ταχύρυθμη της ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Η Deutsche Bank (DB), που είναι και μέτοχος στην BOC, εκτιμά πως τα έσοδα της τράπεζας θα αυξάνονται με μέσο ρυθμό 15% την τριετία 2005-2007 έναντι 11% των εξόδων, αφήνοντας καθαρά κέρδη £100 εκ. μέχρι το τέλος της περιόδου. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών θα κυμανθεί κοντά στο 28%, παρά την αύξηση των επισφαλειών κατά 12%. Με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2007, η τράπεζα διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδών (P/E ratio) 11.8, τον ίδιο περίπου με αυτό των Ελληνικών τραπεζών.

Αναδιάρθρωση στην Κύπρο

Καταλύτη για τη θετική πορεία της Τράπεζας αποτελούν, σύμφωνα με την έκθεση, οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης που καταβάλλει η νέα διευθυντική ομάδα από την αρχή του έτους. Η στρατηγική αναδιάρθρωσης των εγχώριων εργασιών στηρίζεται στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, τη συγκράτηση του κόστους και την αύξηση του μεριδίου αγοράς.

Η DB εκτιμά ότι δεν θα προκύψει περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. Αναμένει όμως αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 9% στο 9,5% του συνόλου των δανείων, μετά την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κανονισμών από τη Κεντρική Τράπεζα το 2006.

Η DB κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη σύμβαση που υπογράφτηκε με την ΕΤΥΚ και αναμένει περιορισμό του ρυθμού αύξησης του μισθολογίου στο 5% από φέτος.

Σημειώνει, τέλος, την προσδοκώμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς της BOC κατά 1,5% μέχρι το 2007, μετά την απώλεια μεριδίου 5% τα τελευταία πέντε χρόνια. Ήδη, από τις αρχές του έτους, η Τράπεζα ανέκτησε μερίδιο 0,5% ανεβάζοντας το σύνολο στο 24,9%.

Ταχύρυθμη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη του Συγκροτήματος έχουν οι εργασίες στην Ελλάδα, που αποτελούν σήμερα το 35% των λειτουργικών κερδών έναντι 27% προ τετραετίας. Η Τράπεζα λειτουργεί 100 καταστήματα στην Ελλάδα που εργοδοτούν μεταξύ 5 και 7 ατόμων το καθένα.

Δύο στις τρεις λίρες που δανείζει η τράπεζα στην Ελλάδα είναι σε επιχειρήσεις. Μέρος της στρατηγικής της, όμως, είναι να αυξήσει τη παρουσία στην ιδιαίτερα κερδοφόρα λιανική τραπεζική, με ρυθμό που εκτιμάται ότι θα φθάσει το 42% ετησίως. Για να κερδίσει ιδιώτες πελάτες προσφέρει καταθετικό επιτόκιο μέχρι και 1% πιο πάνω από αυτό που προσφέρει η αγορά, για τους πρώτους έξι μήνες της κατάθεσης.

H DB εκτιμά πως ακόμα και αν προκύψει πίεση των περιθωρίων της BOC στα δανειστικά επιτόκια μέχρι και 100 μονάδες βάσης, λόγω ανταγωνισμού, η τράπεζα δεν θα επηρεαστεί σημαντικά.

Κέρδη £100 εκ. μέχρι το 2007

Με βάση τους στόχους της νέας διευθυντικής ομάδας της Τράπεζας για αύξηση της απόδοσης κεφαλαίου στο 13% μέχρι το 2007 και για περιορισμό του μισθολογίου, η DB εκτιμά ότι η Τράπεζα θα πετύχει καθαρά κέρδη £61 εκ. το 2005, £79 εκ. το 2006 και £100 εκ. το 2007. Η DB, που ήταν σύμβουλος έκδοσης του πρόσφατου ομολογιακού δανείου της Τράπεζας, εκτιμά ότι η BOC θα καταφέρει να αντλήσει £100 εκ. από τα rights (η έκθεση κυκλοφόρησε πριν να ανακοινωθούν οι όροι έκδοσης). Προέβλεπε επίσης πως η τιμή άσκησης τους θα οριζόταν στη £1,61 – ορίστηκε τελικά στη £1,40.

Κίνδυνοι

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διαβλέπουν οι αναλυτές για την Τράπεζα Κύπρου σχετίζεται με το οικονομικό περιβάλλον, κυρίως στην Ελλάδα, που είναι αναπτυσσόμενη αγορά. Πέραν του ενδεχομένου μείωσης των επιτοκιακών περιθωρίων στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, η DB διαβλέπει επίσης κινδύνους σε περίπτωση απότομης μείωσης των επιτοκίων. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας της τράπεζας, αφού τα δάνεια της φθάνουν το 69% των καταθέσεων το 2004.

Του Αντώνη Α. Έλληνα