You are here

Διαστάσεις στη Βουλγαρία λαμβάνει η υπόθεση Olympic

22/08/2018 14:40

Διαστάσεις λαμβάνει η πτώχευση της εγγεγραμμένης στην Κύπρο Olympic Insurance Company Ltd μετά και την παραίτηση χθες της Αναπληρώτριας Προέδρου της Χρηματοπιστωτικής Εποπτικής Επιτροπής της Βουλγαρίας, Ralitsa Agayn. Η εταιρεία είναι ασφαλιστική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στη Βουλγαρία υπό το καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης.

Σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ, η Βοηθός Έφορος Ασφαλίσεων Τώνια Τσαγγάρη είπε ότι έχει ανακληθεί η άδεια της εταιρείας λόγω αφερεγγυότητάς της, καθώς δεν κάλυπτε τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Υπήρξε, πρόσθεσε, μια διαδικασία περίπου 2 - 2,5 μηνών κατά την οποία η εταιρεία μπορούσε να κάνει προσφυγή. Η απόφαση της Εφόρου επικυρώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και έχει κατατεθεί αίτηση στο δικαστήριο για εκκαθάριση και διάλυση της εταιρείας σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Σημείωσε ότι έχει διοριστεί προσωρινός εκκαθαριστής και με την απόφαση του δικαστηρίου θα διοριστεί και ο μόνιμος εκκαθαριστής που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση της εκκαθάρισης.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων Άκης Παπαχριστοδούλου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Ταμείο, με βάση τον Νόμο και τη συμφωνία με τον Υπουργό αποζημιώνει θύματα οχημάτων, των οποίων ο ασφαλιστής έχει καταστεί αφερέγγυος και τα οποία οχήματα έχουν τον συνήθη χώρο στάθμευσής τους στην Κύπρο (κυπριακά οχήματα).

Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι, «όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις αφερεγγυότητας, αποζημιώνουμε τα θύματα όσων έχουν εμπλακεί σε ατύχημα με κυπριακά οχήματα».

Σημείωσε ακόμη ότι οι υποχρεώσεις του Ταμείου σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας έχουν επεκταθεί και με διεθνείς συμβάσεις με αντίστοιχα σώματα του εξωτερικού.

«Όσον αφορά αποζημιώσεις θυμάτων στο εξωτερικό από τις δραστηριότητες κυπριακών εταιρειών στον κλάδο ευθύνης μηχανοκινήτων που έχουν καταστεί αφερέγγυες, το Ταμείο έχει προσυπογράψει διάφορες συμφωνίες με άλλα ευρωπαϊκά εγγυητικά ταμεία, περιλαμβανομένου και του Βουλγαρικού Εγγυητικού Ταμείου. Το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων διαβεβαιώνει ότι θα τιμήσει τυχόν υποχρεώσεις του όπως αυτές ενδεχομένως πηγάζουν από τις πιο πάνω συμφωνίες", κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Agayn ανακοίνωσε την παραίτησή της στους δημοσιογράφους προτού εισέλθει στην έκτακτη συνεδρία της Βουλής χθες που ζήτησε η αντιπολίτευση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP). Η ίδια ανέφερε ότι η παραίτησή της αποτελεί ηθική δέσμευση στον λαό της Βουλγαρίας.

Στο θέμα αναφέρεται και η βουλγαρική εφημερίδα "Douma" με τίτλο "Το σκάνδαλο της Olympic εκθέτει τη σάπια κυβέρνηση», γράφει για την έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας την Τρίτη σχετικά με τις συνέπειες της πτώχευσης της ασφαλιστικής εταιρείας, που είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, για τους Βούλγαρους ασφαλισμένους.

Η "Standart News" προβάλλει δηλώσεις του προσωρινού εκκαθαριστή Παύλου Νακούζη στο βουλγαρικό ραδιόφωνο που είπε ότι οι πελάτες που υπέστησαν ζημιά από τον ασφαλιστή με έδρα την Κύπρο που πτώχευσε θα είναι μεταξύ των πρώτων των οποίων οι αξιώσεις θα ικανοποιηθούν, αφού το δικαστήριο στην Κύπρο κηρύξει την πτώχευση της εταιρείας με τελική απόφαση, η οποία αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά η ισχύ της είναι αναδρομική από τις 10 Αυγούστου.

Ο κ. Νακούζη διευκρίνισε ότι η προτεραιότητα ισχύει για τους πιστωτές με απαιτήσεις για ατυχήματα και για επιστροφή ασφαλίστρων. Αναφέρεται ότι μόλις 10.000 ασφαλισμένοι (εκ των οποίων 2.000 Βούλγαροι) επηρεάζονται από την πτώχευση στην Κύπρο, με ασφάλιστρα κάτω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με 197.000 με ασφάλιστρα αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ στη Βουλγαρία. Η Olympic ανακοίνωσε απώλειες ύψους σχεδόν 14 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016.

Η "Troud" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣ της Ταμείου Εγγυήσεων που είπε ότι οι αξιώσεις στο κατάστημα της Olympic στη Βουλγαρία πρέπει να κατατίθενται στα τοπικά γραφεία του ασφαλιστή και στη συνέχεια θα αποστέλλονται στην Κύπρο για να συμπεριληφθούν στην πτώχευση. Το βουλγαρικό Ταμείο θα πληρώσει τους πελάτες της εταιρείας στη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα διεκδικήσει τα χρήματα από το κυπριακό ταμείο. Γράφει ακόμη ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι ακόμη μια εταιρεία είναι στα πρόθυρα πτώχευσης, η οποία ανήκει σε κάτοικο Ελβετίας.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η Agayn τόνισε ότι όλες οι εξουσίες που έχει στη διάθεσή της η Χρηματοπιστωτική Εποπτεία έχουν εφαρμοστεί στην περίπτωση αυτή.

"Δυστυχώς, περισσότεροι από 200.000 Βούλγαροι θα υποστούν ζημιές από το γεγονός ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια τους τερματίστηκαν ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Olympic", ανέφερε.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, η πτώχευση της εταιρείας αφήνει 200.000 Βούλγαρους χωρίς υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη οχημάτων.

Η Agayn είπε ότι χρειάζονται δύο βήματα για να καταβληθούν αποζημιώσεις στον κόσμο. Το πρώτο είναι το αρμόδιο δικαστήριο στην Κύπρο να δηλώσει τον ασφαλιστή υπό εκκαθάριση. Προστίθεται ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, το δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο βήμα είναι να συμφωνηθούν οι μηχανισμοί για τον τρόπο καταβολής των χρημάτων μεταξύ των ασφαλιστικών εγγυητικών ταμείων της Βουλγαρίας και της Κύπρου.

Ο Υπουργός Οικονομικών Vladislav Goranov δήλωσε στην ολομέλεια ότι η θέση του Υπουργείου είναι συμφωνεί με την άποψη ότι οι απώλειες των Βουλγάρων κατόχων της ασφαλιστήριων συμβολαίων πρέπει να καλυφθούν από το εγγυητικό ταμείο της Κύπρου. 

Η Βουλή της Βουλγαρίας ανέθεσε στους Υπουργούς εξωτερικών και οικονομικών, καθώς και στην εποπτική αρχή της Βουλγαρίας να λάβουν μέτρα για να βρουν ευκαιρίες για παροχή βοήθειας(συμπεριλαμβανομένης της νομικής συνδρομής) στα πρόσωπα που κατέχουν ασφάλειες της Olympic.

Επίσης, η εποπτική αρχή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο σχετικά με την εποπτεία που διενήργησε έναντι της εταιρείας μεταξύ άλλων.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών έχουν διορία μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η ίδια διορία δόθηκε και στην εποπτική αρχή για να υποβάλει την έκθεσή της.

Υπενθυμίζεται ότι η Έφορος Ασφαλίσεων με απόφασή της ημερομηνίας 10/8/2018 διόρισε ως προσωρινό εκκαθαριστή της Olympic Insurance Company Ltd τον Παύλο Νακούζη. Οι όροι εντολής του είναι να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για προστασία του ενεργητικού και διατήρησης του καθεστώτος της Εταιρείας, να λάβει στον έλεγχό του ή στη φύλαξή του όλη την ιδιοκτησία και αγώγιμα δικαιώματα που η Εταιρεία δικαιούται ή φαίνεται ότι δικαιούται, να αντιπροσωπεύει και να δεσμεύει την Εταιρεία, να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες σε σχέση με τον τερματισμό όλων των ασφαλιστικών συμβάσεων της ασφάλισης Γενικής Φύσεως της Εταιρείας και να εκπληρώσει όλες τις άλλες ενέργειες που προνοεί η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον προσωρινό εκκαθαριστή.
 
Η περίοδος διορισμού του Παύλου Νακούζη ως προσωρινός εκκαθαριστής λήγει ταυτόχρονα με το διορισμό του εκκαθαριστή της Εταιρείας από το Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 323 του Νόμου, με τη δημοσίευση του πιο πάνω διορισμού του προσωρινού εκκαθαριστή στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, οι ασφαλιστικές συμβάσεις της Εταιρείας τερματίζονται.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Εφορος Ασφαλίσεων της Κύπρου με απόφασή της ανακάλεσε την άδεια ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών της εταιρείας από τις 8/5/2018, λόγω της μη συμμόρφωσης της εν λόγω Εταιρείας με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει ο Νόμος.
 
Η Εταιρεία άσκησε το δικαίωμά της για υποβολή προσφυγής προς το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης της Εφόρου Ασφαλίσεων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 347 του Νόμου.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών αφού εξέτασε την προσφυγή έκδωσε την απόφασή του στις 17/7/2018, με την οποία επικύρωσε την απόφαση της Εφόρου Ασφαλίσεων για την ανάκληση της άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών της Εταιρείας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 318(1) του Νόμου η ανάκληση της άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών της εν λόγω Εταιρείας, υπάγεται την αναγκαστική διάλυση και εκκαθάριση της από το Δικαστήριο.

Ενημέρωση εφόρου ασφαλίσεων για Olympic Insurance

Ενημέρωση για την Olympic Insurance δίνει με ανακοίνωσή της η Έφορος Ασφαλίσεων σημειώνοντας ότι με απόφασή της ανακάλεσε την άδεια ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών της Eταιρείας λόγω της μη συμμόρφωσης της με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει ο νόμος.

Η εταιρεία είναι ασφαλιστική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στη Βουλγαρία (υπό το καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης) στους Κλάδους Γενικής Φύσεως. 

Η Έφορος Ασφαλίσεων κατέθεσε αίτηση για διάλυση και εκκαθάριση της εταιρείας στο Δικαστήριο στις 10/8/2018.

Η Έφορος Ασφαλίσεων με απόφασή της ημερομηνίας 10/8/2018 διόρισε ως προσωρινό εκκαθαριστή της εταιρείας τον κ. Παύλο Νακούζη, από τον οίκο Mazars Limited, με τους πιο κάτω όρους εντολής:

-Να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για προστασία του ενεργητικού και διατήρησης του καθεστώτος της εταιρείας.

-Να λάβει στον έλεγχό του ή στη φύλαξή του όλη την ιδιοκτησία και αγώγιμα δικαιώματα που η εταιρεία δικαιούται ή φαίνεται ότι δικαιούται.

-Να αντιπροσωπεύει και να δεσμεύει την εταιρεία.

-Να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες σε σχέση με τον τερματισμό όλων των ασφαλιστικών συμβάσεων της εταιρείας.

-Να εκπληρώσει όλες τις άλλες ενέργειες που προνοεί η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον προσωρινό εκκαθαριστή.

Σύμφωνα με το άρθρο 327 του Νόμου οι απαιτήσεις εξ ασφαλίσεως που περιλαμβάνουν απαιτήσεις (claims) καθώς και επιστρεφόμενα ασφάλιστρα για τις ασφαλίσεις που έχουν τερματιστεί τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης έναντι άλλων απαιτήσεων κατά της ασφαλιστικής επιχείρησης ως προς το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού. Το πληρωτέο ποσό θα προσδιοριστεί από τον Εκκαθαριστή που θα διοριστεί από το Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Ασφάλιση Ευθύνης Έναντι Τρίτου) Νόμο, το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων του οποίου μέλη είναι όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις πρόνοιες του εν λόγω Νόμου, αποζημιώνει θύματα οχημάτων, των οποίων η ασφαλιστική επιχείρηση έχει καταστεί αφερέγγυα και τα οποία οχήματα έχουν το συνήθη χώρο στάθμευσης τους στην Κύπρο.

Οι υποχρεώσεις του Ταμείου Μηχανοκινήτων Οχημάτων σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας έχουν επεκταθεί και με διεθνείς συμβάσεις με αντίστοιχα σώματα του εξωτερικού. Όσον αφορά αποζημιώσεις θυμάτων στο εξωτερικό από τις δραστηριότητες κυπριακών ασφαλιστικών επιχειρήσεων στον Κλάδο Ευθύνης Μηχανοκινήτων Οχημάτων που έχουν καταστεί αφερέγγυες, το Ταμείο έχει προσυπογράψει διάφορες συμφωνίες με άλλα ευρωπαϊκά εγγυητικά ταμεία περιλαμβανομένου και του Βουλγαρικού Εγγυητικού Ταμείου.

«Η Έφορος Ασφαλίσεων έχει ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες μέσα στα χρονικά πλαίσια που απαιτεί ο Νόμος σε περίπτωση αφερεγγυότητας μιας ασφαλιστικής επιχείρησης με γνώμονα την προστασία των ασφαλισμένων», τονίζεται.