You are here

Διευκρινίσεις ΕΠΑ για συγκεντρώσεις

14/09/2016 16:21
Διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων νόμου 83(Ι)/2014, δίνει με ανακοίνωσή της η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού.

Σημειώνει ότι η επιτροπή εξετάζει μόνο τις πράξεις εκείνες που αποτελούν συγκεντρώσεις οι οποίες κοινοποιούνται σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 6 του νόμου.

Τονίζεται ότι τα συμμετέχοντα στις εν λόγω πράξεις μέρη φέρουν το βάρος της κοινοποίησης των εν λόγω συγκεντρώσεων στην επιτροπή στη βάση του άρθρου 10 του νόμου.

Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι, η πρώτη φάση αξιολόγησης μίας κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης βασίζεται στις πληροφορίες και δηλώσεις που υποβάλλουν οι υπόχρεοι προς κοινοποίηση, ως εκ τούτου θα πρέπει να καταγράφονται και να επεξηγούνται ξεκάθαρα και με σαφήνεια όλα τα στοιχεία που απαιτούνται από τον νόμο.

Τα υπόχρεα προς κοινοποίηση μέρη, πρέπει να κοινοποιούν στην επιτροπή όλες τις πληροφορίες που προβλέπονται στο παράρτημα ΙΙΙ του νόμου.

Τονίζεται ιδίως ότι σύμφωνα με το άρθρο 3(α)(ι)τα υπόχρεα προς κοινοποίηση μέρη πρέπει να παρέχουν λεπτομέρειες αναφορικά με το ποιες περιπτώσεις οι οποίες εμπίπτουν στα άρθρα 3 και 6 του νόμου, δημιούργησαν τις συνθήκες για τη συγκέντρωση, δηλαδή να κοινοποιούν όλα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα (π.χ. συμφωνίες μετόχων, συμφωνίες αγοραπωλησίας μετοχών, καταστατικά και ιδρυτικά έγγραφα κ.λ.π.), επισημαίνοντας ξεκάθαρα τα σχετικά σημεία των εν λόγω εγγράφων από τα οποία να προκύπτει σαφώς ότι οι κοινοποιούμενες πράξεις πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 6 του νόμου (π.χ. από ποια σημεία προκύπτει μόνιμη μεταβολή ελέγχου και ποιος αποκτά τον απαιτούμενο έλεγχο).

Τονίζεται ότι η επιτροπή δεν δύναται στη βάση των προνοιών του νόμου να υποκαταστήσει τη βούληση και την κρίση των μερών ως προς το κατά πόσον μία πράξη αποτελεί κοινοποιήσιμη συγκέντρωση.

H επιτροπή δεν δύναται σύμφωνα με το νόμο 83(Ι)/2014, να παρέχει νομικές συμβουλές και ή γνωμοδοτήσεις σε ενδιαφερόμενα μέρη ως προς το κατά πόσον μία πράξη είναι κοινοποιήσιμη.

Αντιθέτως η επιτροπή δύναται στη βάση του άρθρου 13 του νόμου να παρέμβει αυτεπαγγέλτως σε περίπτωση που κοινοποιήσιμη συγκέντρωση δεν κοινοποιήθηκε από τα μέρη.