You are here

Δηλώσεις Πάνου Γαλανού

06/03/2002 14:32
Πολύ ικανοποιητικά τα προκαταρκτικά της Ελληνικής Τράπεζας με δεδομένο το παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και τοπικό οικονομικό περιβάλλον

Ως εξαιρετικά ικανοποιητικά, χαρακτήρισε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας για το 2001, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Πάνος Γαλανός, με δεδομένο το οικονομικό περιβάλλον που επεκράτησε σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και σε τοπικό επίπεδο.

Ανακοινώνοντας το πρωί προς τους χρηματιστές και στη συνέχεια στα ΜΜΕ, τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, την εισαγωγή του ευρώ στην Ελλάδα και την φθίνουσα πορεία της κυπριακή χρηματαγοράς που είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα εισοδήματα της Ελληνικής, εντούτοις όπως επεσήμανε, τα κέρδη του Συγκροτήματος από συνήθεις εργασίες, ανήλθαν στα 28,8 εκ. λίρες, σε σύγκριση με 22,5 εκ. το 2000, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 28%. (Δεν συμπεριλαμβάνονται οι κερδοζημιές από διάθεση και επανεκτίμηση αξιών).

Κατά την παρουσίαση η οποία διεξήχθη, σε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τις παρατηρήσεις των χρηματιστών να περιορίζονται σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ο Πάνος Γαλανός σημείωσε την σημαντική συνεισφορά στη κερδοφορία του Συγκροτήματος από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Τα κέρδη εργασιών στην Ελλάδα ανήλθαν στα 1,9 εκ. λίρες, ή ποσοστό 6,9% της συνολικής κερδοφορίας, σε αντίθεση με το 2000, όπου είχε παρουσιάσει ζημιές. Στα θετικά στοιχεία, κατέγραψε την κερδοφορία της Ελληνικής Χρηματοδοτήσεις, που ανήλθε στα 1,6 εκ. λίρες.

Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε και στο σχέδιο Επανεπένδυσης μερίσματος, το οποίο προσφέρεται για τέταρτη φορά (4,5 σεντ ανά μετοχή συνολικό μέρισμα), αφού το εισήγαγε για πρώτη φορά η Ελληνική Τράπεζα από το 2000. «Οι εμπειρίες είναι αρκετά θετικές», τόνισε, προσθέτοντας ότι πέρυσι, το ποσοστό του μερίσματος που επαναεπενδύθηκε κυμάνθηκε στο 57%.

Παράλληλα, ο κ. Γαλανός τόνισε ότι η Ελληνική Αμοιβαία (Κεφάλαια) Λτδ, είναι εδώ και καιρό έτοιμη για την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας της, αναμένοντας την ψήφιση των κανονισμών περί αμοιβαίων κεφαλαίων και τις προτεινόμενες τροποποιήσεις για βελτίωση της εφαρμογής του βασικού νόμου.

Κατά τη παρουσίαση των αποτελεσμάτων στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος και Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής Πάνος Γαλανός καθόρισε τους στόχους του Συγκροτήματος και προχωρεί δυναμικά για την υλοποίηση: 1) Της ενδυνάμωσης της θέσης στην κυπριακή αγορά, ενώ τόνισε – απαντώντας σε σχετική ερώτηση - ότι «προτεραιότητα για την Ελληνική είναι η αύξηση της επικερδότητας και όχι η αύξηση του μεριδίου αγοράς που σήμερα είναι στο 15%.
2) Η δυναμική ανάπτυξη στην Ελλάδα, 3) η περαιτέρω ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής και ο εμπλουτισμός των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών σε Κύπρο και Ελλάδα 4) ο αποτελεσματικός έλεγχος και η συνέχιση της πολιτικής συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών και 5) η αξιοποίηση των ευκαιριών για διασταυρωμένες πωλήσεις και συνέργιες, με έμφαση στον τομέα της λιανικής τραπεζικής (στεγαστικά, δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.ο.κ.) της Ιδιωτικής τραπεζικής (Private), της διαχείρισης του πλούτου (Wealth Management) και τη στενή παρακολούθηση εταιριών με διεθνείς δραστηριότητες (υπεράκτιες).

Ελληνική Ελλάδος

Κατά την παρουσίαση, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ελλάδος, Γιώργος Παναγιώτου, επεσήμανε την δυναμική ανάπτυξη του Συγκροτήματος στην ελληνική αγορά με τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές που διαγράφονται και με τα κέρδη εργασιών να φθάνουν για το 2001, στα 1,9 εκ. λίρες και τις καταθέσεις και τα δάνεια πελατών να φθάνουν στα 178 εκ. λίρες και 152 εκ. αντίστοιχα.

Στους στόχους, περιλαμβάνονται η αύξηση των υποκαταστημάτων στα 20 μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, από τα 12 που διατηρεί σήμερα και η προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ και Αμοιβαία Κεφάλαια.