You are here

Στήριξη επιχειρήσεων με βάση φορολογική δήλωση

28/01/2022 11:55

Η πρακτική αξιοποίησης των φορολογικών δηλώσεων για σκοπούς αποζημιώσεων, χορηγιών ή στήριξης, αποτελεί βέλτιστη πρακτική και πρέπει να υιοθετηθεί ως καθολική σε όλες τις περιπτώσεις κρατικών δαπανών που αφορούν σε στήριξη επιχειρήσεων ή νοικοκυριών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το δημοσιονομικό συμβούλιο.

Με τη συγκεκριμένη πρακτική, σημειώνεται, εξασφαλίζεται η δίκαιη και αντικειμενική κατανομή τέτοιων δαπανών, ενώ αποθαρρύνεται ουσιαστικά η απόκρυψη εσόδων από τις φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με το συμβούλιο, η νέα στήριξη των επιχειρήσεων φαίνεται να ειναι δημοσιονομικά υποφερτή εκ πρώτης όψεως.

Σημειώνεται ότι η στήριξη που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη συνεχιζόμενη κρίση της Πανδημίας, θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά υποφερτή και να μην συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. «Εκ πρώτης όψεως, και εν αναμονή των ανακοινώσεων για το τελικό κόστος, φαίνεται πως αυτό ισχύει, με το κόστος να κυμαίνεται κοντά στα €3 εκατ.», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι αν και δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί οι δευτερογενείς επιδράσεις, οι συγκεκριμένες δαπάνες πρέπει επιπλέον να θεωρούνται εν μέρει τονωτικές σε σχέση με την απασχόληση και τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα, έστω και σε μακροσκοπικά ασήμαντο βαθμό. 

Σύμφωνα με το συμβούλιο, σημαντικές είναι δύο παράμετροι του σχεδίου στις οποίες πρέπει να γίνει ειδική αναφορά:

  • Πρώτο, η στήριξη που ανακοινώθηκε είναι στοχευμένη και ρητή ως προς τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων. Αυτή η προσέγγιση προσδίδει προβλεψιμότητα στη συνολική δαπάνη που θα γίνει, με το τελικό ποσό να αναμένεται πως θα ανακοινωθεί όταν θα ολοκληρωθεί η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων των δικαιούχων.
  • Δεύτερο, είναι εξαιρετικά θετική η αξιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι το γ’ τρίμηνο του 2019 ως το μέσο υπολογισμού του ποσού στήριξης. Η πρακτική αυτή εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή των ποσών με βάση αντικειμενικά κριτήρια τα οποία αντικατοπτρίζουν το βαθμό στον οποίο έχει πληγεί ο εκάστοτε δικαιούχος.

«Επιπλέον, αυτή η πρακτική εδραιώνει τη φορολογική δήλωση ως αντικειμενικό κριτήριο για τη στήριξη και ενθαρρύνει μελλοντικά τη σωστή υποβολή φορολογικών δηλώσεων», τονίζεται.