You are here

Διψήφιο rebound σε κάποιες υπηρεσίες

01/09/2021 06:30

Βήματα ανάκαμψης κάνει ο τομέας των υπηρεσιών μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του.

Στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία αποτυπώνουν τη μεγάλη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και κυρίως του κλάδου των ξενοδοχείων.

Μέρος της ανάκαμψης του τουριστικού τομέα, ενδεχομένως να οφείλεται και στα σχέδια που εφαρμόστηκαν από το υφυπουργείο Τουρισμού, στηρίζοντας τη δραστηριότητα των τουριστικών επιχειρήσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μέσω της επιδότησης του εγχώριου τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κύκλος εργασιών στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο αύξηση, ύστερα από την αρνητική πορεία που παρουσίασε τα πέντε προηγούμενα τρίμηνα. Αύξηση καταγράφεται και το εξάμηνο του έτους.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών παρουσίασε αύξηση και στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης (26,6%), στον κλάδο ταξιδιωτικών πρακτόρων (6,7%) και στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών (37,6%).

Στα ξενοδοχεία η αύξηση του τζίρου φθάνει στο 123,7% ενώ στα εστιατόρια ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 11,9%.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα της διαφήμισης που δέχεται πλήγμα τα τελευταία χρόνια, κατέγραψε αύξηση 19,7% το εξάμηνο του 2021.

Αύξηση σημειώνεται επίσης, στις υπηρεσίες αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών (12%), στις υπηρεσίες απασχόλησης (2,9%), στις υπηρεσίες παροχής προστασίας (11%), ενώ αυξημένος κατά 3,8% είναι και ο τζίρος του τομέα ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Μείωση 3,9% καταγράφεται στον τομέα συμβούλων διαχείρισης, ενώ κατά 3,6% υποχώρησε ο τζίρος στον τομέα εκδόσεων. Μειωμένος είναι και ο τζίρος του τομέα παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους.

Της Γεωργίας Χαννή