You are here

Δύο νέα σχέδια χορηγιών για ΜμΕ €55 εκατ.

26/01/2021 16:35

Τα δύο πρώτα Σχέδια Χορηγιών που θα προκηρυχθούν προσεχώς από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, παρουσίασε σήμερα η αρμόδια υπουργός Νατάσα Πηλείδου, μαζί με αρμόδιους λειτουργούς, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που οργάνωσε το Υπουργείο. Τα Σχέδια συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πρώτη προκήρυξη του Σχεδίου για «Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και άλλων στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων» θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου 2021, για συνολικές χορηγίες ύψους €25 εκατ. Δικαιούχοι είναι οι νέες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα.

Όσον αφορά στο Σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», η πρώτη προκήρυξη προγραμματίζεται για τις 9 Μαρτίου 2021, για συνολικές χορηγίες ύψους €30 εκατ. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες υφιστάμενων κατοικιών.

Μιλώντας για τα νέα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η κ. Πηλείδου εξήγησε ότι η προσπάθεια είναι με την έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, να στηριχθούν έμπρακτα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με απώτερο στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.

Ξεκινώντας με τα δύο Σχέδια που θα προκηρυχθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, η Υπουργός τόνισε ότι εντός του 2021 θα διατεθούν πέραν των €90 εκατ., από τα συνολικά €400 εκατ. που προϋπολογίστηκαν για την επταετία. Σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 το Σχέδιο για «Ενθάρρυνση Νέας Επιχειρηματικότητας» (€15 εκατ.), που καλύπτει τα δημοφιλή σχέδια νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και το Σχέδιο για «Επενδύσεις στον Οινοποιητικό Τομέα» (€2 εκατ.), ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο θα προκηρυχθούν τα Σχέδια για «Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων» και «Ψηφιακή Αναβάθμιση Επιχειρήσεων».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο Σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις κατοικίες», η Υπουργός υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων για τους καταναλωτές, επισημαίνοντας πως γι’ αυτό τον σκοπό θα δοθούν συνολικά €70 εκατ. για την περίοδο 2021-2027, ενώ επιπλέον €7 – €8 εκατ. ετησίως, θα δίνονται ως κίνητρα, μέσω του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ, για ενεργειακές αναβαθμίσεις και για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σχέδιο μικρομεσαίων ΜμΕ μεταποιητικού τομέα

Παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Χρίστος Φωτιάδης, ανέφερε πως παρέχεται σε κάθε επιχείρηση μέγιστο ποσό χορηγίας €200 χιλ. Η χορηγία αποτελεί το 60% του επιλέξιμου κόστους. Οι κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την ανέγερση, επέκταση και διαμόρφωση κτηρίων, την αγορά καινούργιου εξοπλισμού και μηχανημάτων, και μεταφορικά μέσα.

Σχέδιο εξοικονομώ – αναβαθμίζω στις κατοικίες

Μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων στην ημερίδα επέδειξε ενδιαφέρον με τις ερωτήσεις του, για το σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών. Όπως επεσήμανε ο λειτουργός της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Ανδρέας Λιζίδης στην παρουσίασή του, ο τρόπος υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων θα είναι πλέον ηλεκτρονικός και απλοποιημένος τόσο σε σχέση με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά όσο και στον τρόπο υπολογισμού της χορηγίας. Το ποσοστό χορηγίας ανέρχεται στο 60% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, ενώ στους ευάλωτους καταναλωτές το ποσοστό αυξάνεται στο 80%.

Το σχέδιο έχει προϋπολογισμό €70 εκατ.

Η υπουργός ανέφερε ότι το 91% των κτιρίων στην Κύπρο κτίστηκαν πριν την καθιέρωση των απαιτήσεων για την ελάχιστη ενεργειακή απόδοση.

Ανέφερε ότι στην Κύπρο ένα ποσοστό 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας έρχεται από τις κατοικίες και με μικρά βήματα μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος όπως μέσω της θερμομόνωσης αλλά και μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκων.

Η υπουργός στο πλαίσιο ερώτησης, ανέφερε ότι στα σκαριά είναι και σχέδιο στον τομέα των υπηρεσιών με προϋπολογισμό €30 εκατ.

Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο προωθεί δράσεις για την ηλεκτροκίνηση.

Κληθείς να απαντήσει εάν σε μελλοντικές προκηρύξεις για αναβάθμιση κτιρίων, θα περιλαμβάνονται οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέφερε ότι θα περιλαμβάνονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι δήμοι, κοινότητες και τα δημόσια κτίρια.

Της Γεωργίας Χαννή