You are here

Δύσκολο περιβάλλον για ξενοδοχεία Lordos

31/07/2013 09:41
Αύξηση των ζημιών της ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2013 η Lordos Hotels λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών της. Η εταιρεία αναμένει, ωστόσο, ότι η κερδοφορία θα φθάσει στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Η ζημιά μετά τη φορολογία αυξήθηκε κατά €138,4 χιλ. στις €865,1 χιλ. από €726,7 χιλ.

Ο κύκλος εργασιών του συγκροτήματος μειώθηκε κατά 8.5% ή €300 χιλ. περίπου σε €3,2 εκ. λόγω της γενικότερα σχετικά μειωμένης ζήτησης.

Τα έξοδα διοίκησης παρουσιάζονται αυξημένα κατά €13 χιλ. λόγω αύξησης των αποσβέσεων κατά €37 χιλ. στις €536,4 χιλ.

Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα παρουσιάζονται αυξημένα κατά €15 χιλ. περίπου, λόγω της σημαντικής αύξησης του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, κατά €90,3 χιλ. σε €114,8 χιλ.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 22.7% στις €193,6 χιλ., κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα της μείωσης του δανεισμού.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η αβέβαιη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, η περιορισμένη διαθεσιμότητα ρευστότητας για δανειοδότηση, η ζημιά απομείωσης επί των τραπεζικών καταθέσεων και η επιβολή των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με την τρέχουσα αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα και την αναμενόμενη οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα του συγκροτήματος να λάβει νέο δανεισμό ή να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενο δανεισμό με όρους και προϋποθέσεις παρόμοιες με εκείνες που εφαρμόστηκαν σε προηγούμενες συναλλαγές και τις αναμενόμενες ταμειακές ροές της διεύθυνσης του συγκροτήματος αναφορικά με την αξιολόγηση απομείωσης για χρηματοοικονομικά και μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι οικονομικές συνθήκες μαζί με τις επιδράσεις των αποτελεσμάτων της απόφασης του Eurogroup της 25 Μαρτίου 2013 για την Κύπρο μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τους οφειλέτες του συγκροτήματος (αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το συγκρότημα), τους προμηθευτές (αδυναμία να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους), την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας και τα έσοδα (μείωση της ζήτησης για τις υπηρεσίες του συγκροτήματος λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών).

Η διεύθυνση του συγκροτήματος δεν είναι σε θέση να προβλέψει όλες τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου και κατά συνέπεια, ποια επίδραση, αν υπάρχει, θα μπορούσαν να έχουν στη μελλοντική χρηματοοικονομική επίδοση, τις ταμειακές ροές και την ενοποιημένη χρηματοοικονομική θέση του συγκροτήματος.

Με βάση την αξιολόγηση που έγινε, η διεύθυνση έχει συμπεράνει ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετες προβλέψεις ή χρεώσεις απομείωσης στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Επιπρόσθετα η διεύθυνση του συγκροτήματος λαμβάνει τα αναγκαία δυνατά μέτρα για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του συγκροτήματος και τη διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων στις εργασίες του που ενδεχομένως να επιφέρει το παρών επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον.

Όσον αφορά τις προοπτικές, σημειώνεται ότι με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τις ενδείξεις για το υπόλοιπο του έτους, αναμένεται ότι το συγκρότημα θα κινηθεί στα επίπεδα του περασμένου χρόνου.

Γ.Χ.