You are here

Έχουν «πληροφορικάριους» μία στις τέσσερις εταιρείες

10/02/2022 07:26

Πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Κύπρο που απασχολούν ειδικούς τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ-ICT).

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το 2020, το 19% όλων των επιχειρήσεων με τουλάχιστον 10 υπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους στην ΕΕ απασχολούσαν ειδικούς τεχνολογίας της πληροφορίας (ΤΠΕ).

Στην Κύπρο, το 25% των επιχειρήσεων απασχολούσαν ειδικούς ICT.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τα μερίδια των επιχειρήσεων που απασχολούν ειδικούς ΤΠΕ ήταν τα υψηλότερα στο Βέλγιο και την Ιρλανδία (30%), ακολουθούμενα από τη Δανία, την Ουγγαρία και τη Μάλτα (29%).

Τα μερίδια των επιχειρήσεων που απασχολούν ειδικούς στις ΤΠΕ ήταν χαμηλότερα στην Ιταλία (13%), τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία (16%).

Όπως διαφαίνεται, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα των μεγάλων επιχειρήσεων στην ΕΕ απασχολούσαν ειδικούς ΤΠΕ (76%), το ποσοστό μειώνεται κάτω του 50% στις μεσαίες επιχειρήσεις (42%) και σε λιγότερο από το ένα πέμπτο των μικρών επιχειρήσεων (14%).

Επιπλέον, τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που απασχολούσαν ειδικούς ΤΠΕ ασχολούνταν με δραστηριότητες πληροφόρησης και επικοινωνίας (72% των επιχειρήσεων), επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (30%) και στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ατμού, κλιματισμού και παροχής νερού (26%).

Από την άλλη πλευρά, το μικρότερο ποσοστό των επιχειρήσεων που απασχολούν ειδικούς στις ΤΠΕ ήταν στις κατασκευαστικές δραστηριότητες (8%), στις δραστηριότητες στέγασης και στον τομέα του λιανικού εμπορίου (και οι δύο 12%).

Της Γεωργίας Χαννή