You are here

Εlma: Διεύρυνση συνεργασίας με MPB

29/08/2007 14:09

• Κέρδη £16,65 εκ. το εξάμηνο

• Προμέρισμα, rights και bonus shares


Σε στάδιο συζητήσεων για διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας βρίσκονται οι διοικήσεις της Marfin Popular Bank και της Elma Holdings. Μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα εξαμηνιαία αποτέλεσμα της Εlma, ο πρόεδρος της εταιρείας Μιχάλης Ιωαννίδης έδωσε το στίγμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, η μεταξύ τους συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή της MPB ή εταιρείας που θα υποδείξει με 10% στο κεφάλαιο της Elma Holdings. «Η συμμετοχή θα γίνει μέσω της έκδοσης rights. Ακόμη συζητούμε και το ενδεχόμενο συνεργασίας και αλληλοσυμμετοχής σε εταιρείες και των δύο συγκροτημάτων», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ακόμη ότι στόχος της Εlma είναι να διευρύνει και το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της στην αγορά της Αθήνας, το οποίο θα το χειρίζεται ο Όμιλος της Marfin. «Η Εlma θα προχωρήσει κυρίως σε επενδύσεις πάνω σε τραπεζικές μετοχές, ασφάλειες και ακίνητα», εξήγησε.

Όσον αφορά το κέρδος της Εlma για το πρώτο εξάμηνο του 2007 ανήλθε σε £16.649.093, σε σύγκριση με κέρδος £6.578.014 το πρώτο εξάμηνο του 2006, μια αύξηση της τάξεως του 253%. Η σημαντικότατη αυτή αύξηση, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πώληση των μετοχών της Aristo Developers, αλλά και στο γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο του Συγκροτήματος συμπεριλαμβάνει μεγάλο αριθμό τραπεζικών μετοχών, η αξία των οποίων σημείωσε σημαντική αύξηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, λόγω των πολύ καλών αποτελεσμάτων της εταιρείας, το ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης (Rights), ένα Δικαίωμα δια κάθε τρεις μετοχές, με τιμή εξάσκησης €0,22 λεπτά. «Οι κύριοι μέτοχοι αποδέχθηκαν όπως παραχωρήσουν δωρεάν προς την ΜΡΒ ή εταιρείας που θα υποδείξει η ΜΡΒ ικανοποιητικό αριθμό δικαιωμάτων, ούτως ώστε αυτή να αποκτήσει με την εξάσκηση των το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Elma. Υπολογίζεται ότι η εξάσκηση των Δικαιωμάτων αυτών θα αποφέρει εις την εταιρεία £9.4 εκ. με ανάλογη αύξηση της αξίας του Χαρτοφυλακίου της», τόνισε.

Ακόμη το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε όπως, αμέσως μετά τη συμπλήρωση της διαδικασίας έκδοσης Rights και Bonus shares, προβεί εις την παραχώρηση δεύτερου προμερίσματος, το οποίο να καλύπτει τις υφιστάμενες μετοχές, τις μετοχές που παραχωρήθηκαν δωρεάν και τις μετοχές που προήλθαν από την εξάσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης. Η παραχώρηση του δεύτερου προμερίσματος θα γίνει ευθύς μετά τη συμπλήρωση των πιο πάνω διαδικασιών, που προβλέπεται το τέλος του 2007 ή αρχές του 2008.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί δεύτερο προμέρισμα ύψους €0,0128 που αντιστοιχεί προς 15% επί της ονομαστικής αξίας της μετοχής. «Η ολική απόδοση, μαζί με το πρώτο προμέρισμα που παραχωρήθηκε τον Ιούλιο 2007, ανέρχεται σε €0,0257 ανά μετοχή ή 30% επί της ονομαστικής αξίας της μετοχής», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης.

Όσον αφορά τις προοπτικές της Elma για ολόκληρο το 2007, όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης, παρουσιάζονται ευνοϊκές, ενόψει μάλιστα της ρευστοποίησης της Lemeco - Silvex Industries Plc Ltd και στο ότι οι τιμές των μετοχών που αποτελούν το χαρτοφυλάκιο του Συγκροτήματος συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. «Είναι όμως φυσικό ότι η περαιτέρω αύξηση των κερδών για το δεύτερο εξάμηνο του 2007 επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του ΧΑΚ», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ