You are here

Εμπιστευτικό σημείωμα «καίει» τις τράπεζες

29/07/2003 07:45
ΕΠΑ: Έτσι θα αποφασίσουμε πιθανή ποινή

Ένα σημείωμα με αποστολέα μία εκ των τριών μεγάλων τραπεζών και με παραλήπτη τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα φαίνεται να είναι ο «άσσος στο μανίκι» που έχει στα χέρια της η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στη διερεύνηση ύπαρξης η μη τραπεζικού καρτέλ. Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch το σημείωμα έφυγε από τα χέρια υπαλλήλων του treasury της συγκεκριμένης τράπεζας στις αρχές Ιανουαρίου 2002 και σε αυτό γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε «συνεννόηση» των τραπεζών για καθορισμό της οροφής των επιτοκίων εμπρόθεσμων καταθέσεων.

Το σημείωμα επισυνάπτεται στις ξεχωριστές επιστολές που απέστειλε η ΕΠΑ στις τράπεζες μετά τη λήψη της αρχικής της απόφασης και αποτελεί την πιο ισχυρή απόδειξη που έχει μέχρι στιγμής στα χέρια της αναφορικά με την υπόθεση. Ανώτατα στελέχη της εν λόγω τράπεζας και ο πρόεδρος της ΕΠΑ, Χριστόδουλος Τσιέλεπος που κλήθηκαν από τη StockWatch να σχολιάσουν το σημείωμα απέφυγαν διακριτικά να τοποθετηθούν επί του θέματος, χωρίς πάντως, να διαψεύσουν την ύπαρξή του.

Πέραν του σημειώματος, η ΕΠΑ επισυνάπτει στις επιστολές που απέστειλε στις τράπεζες αριθμό εσωτερικών τους σημειωμάτων αλλά και ανακοινώσεις τους στον ημερήσιο τύπο. Στα αποκόμματα των εφημερίδων που συνέλεξε ο ομολογουμένως μικρός αλλά ηχηρός «ουλαμός» της ΕΠΑ, περιλαμβάνεται και η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση των τριών μεγάλων τραπεζών στα μέσα του 2002 για μειώσεις στον τοκισμό των καταθέσεων.

Άφαντοι

Λίγες μόνο μέρες μετά τη λήψη των ξεχωριστών επιστολών της ΕΠΑ, τα ηγετικά στελέχη των τραπεζών ήταν χθες Δευτέρα δυσεύρετα. «Έχουμε όντως λάβει την επιστολή της ΕΠΑ και την μελετά το νομικό μας τμήμα», δήλωσε στέλεχος μεγάλης τράπεζας αρνούμενο επιμελώς να αναφερθεί στο περιεχόμενο της επιστολής μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης.

Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι στην κοινή συνεδρίαση με την ΕΠΑ την Πέμπτη, στην οποία θα καθοριστεί η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης, οι τράπεζες πιθανόν να ζητήσουν αναβολή για περαιτέρω εξέταση του θέματος, προτού τοποθετηθούν.

Θεσμικά κατάλοιπα;

Μέχρι την τελική τοποθέτηση, τα κεντρικά επιτελεία των τραπεζών θα δουλέψουν πυρετωδώς με στόχο να παρατάξουν τα καλύτερα δυνατά επιχειρήματα στις κατηγορίες της ΕΠΑ. Στελέχη συγκεκριμένης τράπεζας φαίνεται να προσανατολίζονται, ανάμεσα σ’ άλλα, στην πρόταξη του επιχειρήματος ότι η οιαδήποτε στρέβλωση του ανταγωνισμού είναι προϊόν της μετάβασης από ένα ελεγχόμενο σε ένα πλήρως ελευθεροποιημένο σύστημα. «Μέχρι το 2001 είχε θεσμοθετηθεί, για παράδειγμα, μια επιτροπή καθορισμού επιτοκίων, από τις εμπορικές τράπεζες που λειτουργούσε εν γνώση της Κεντρικής Τράπεζας για πολλά χρόνια», ανέφερε στη StockWatch τραπεζικό στέλεχος. Αναμφίβολα υπάρχουν κάποια απομεινάρια από τα συστήματα που εφαρμόζονταν σε δεκαετίες, πρόσθεσε.

ΕΠΑ: Κατάλοιπα υπάρχουν αλλά...

«Ασφαλώς και υπάρχουν κατάλοιπα», απαντά ο Πρόεδρος της ΕΠΑ «σε μια μετάβαση από τον ελεγχόμενο στον ελεύθερο ανταγωνισμό». Πρόσθεσε όμως ότι «τα οιαδήποτε κατάλοιπα είναι απλά ελαφρυντικά στην εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης». Δηλαδή, τα ελαφρυντικά θα ληφθούν υπόψη στον τελικό καθορισμό της ποινής αλλά δεν θα καθορίσουν την έκβαση της υπόθεσης.

Αναφερόμενος δε στις άλλες παραμέτρους που θα χρησιμοποιήσει η ΕΠΑ για καθορισμό της ποινής σε περίπτωση που η τελική απόφαση είναι καταδικαστική για τις τράπεζες, ο κ. Τσιέλεπος είπε ότι θα ληφθεί υπόψη το οικονομικό όφελος από την πιθανή παρανομία και η οικονομική κατάσταση του παραβάτη.

Σε ερώτημα της StockWatch αν η ΕΠΑ θα λάβει υπόψη και τις πιθανές επιπτώσεις της ποινής στον ευρύτερο κλάδο ο κ. Τσιέλεπος απάντησε με νόημα: «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει την απαραίτητη σοφία για να κρίνει ανάλογα με την περίπτωση».

Του Αντώνη Α. Έλληνα