You are here

Εμπορικά κέντρα το 2013 για Athienitis

31/08/2012 08:47
Αύξηση των κερδών της ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2012 η εταιρεία K. Athienitis Contractors, που ολοκληρώνει δύο εμπορικά κέντρα το 2013 και έχει ήδη κλείσει συμβόλαια με εταιρείες όπως η Carrefour και το Zara.

Το καθαρό κέρδος μετόχων της εταιρείας ανήλθε στα €3,7 εκ. σε σύγκριση €2,1 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Τα εισοδήματα του Συγκροτήματος για το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν στα €14,1 εκ. από €2,7 εκ. Η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 υπήρχε παράδοση σημαντικού έργου του Συγκροτήματος. Το Συγκρότημα εφαρμόζει το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 18 (Αναγνώριση Εισοδημάτων), για εισοδήματα από ανάπτυξη ακινήτων, όπου τα σχετικά εισοδήματα και το κόστος πωλήσεων αναγνωρίζονται όταν γίνει η παράδοση και ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των κινδύνων στον αγοραστή.

Τα λειτουργικά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα €6,8 εκ. από €3,5 εκ. Η αύξηση τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στα κέρδη από παράδοση έργων το πρώτο εξάμηνο του 2012 και από την αύξηση στα ενοίκια εισπρακτέα.

Τα λειτουργικά έξοδα του Συγκροτήματος παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι (€1,4 εκ.) του 2011.

Η κερδοφορία του Συγκροτήματος κρίνεται ικανοποιητική, τονίζεται, αφού αυτή επιτεύχθηκε παρά τον έντονο ανταγωνισμό, την αύξηση του κόστους δανεισμού και της μείωσης της ζήτησης λόγω της συνεχόμενης οικονομικής κρίσης που μαστίζει ιδιαίτερα τον τομέα όπου
δραστηριοποιείται το Συγκρότημα.

Όσον αφορά τις προοπτικές, το Συγκρότημα έχει ήδη εξασφαλίσει πωλήσεις ακινήτων ύψους €12 εκ. περίπου σε υπό εκτέλεση έργα που δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί λόγω της λογιστικής πολιτικής του Συγκροτήματος για αναγνώριση εισοδήματος από ανάπτυξη ακινήτων με βάση το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 18 (έσοδα) και δεν λαμβάνονται υπόψη στις οικονομικές καταστάσεις για την πρώτη εξαμηνία του 2012 καθώς δεν έχουν ακόμη παραδοθεί.

Επίσης το Συγκρότημα έχει υπογράψει συμβάσεις χρήσης για δύο εμπορικά κέντρα και άλλες συμβάσεις μακροχρόνιας ενοικίασης για που αφορούν υπό ανέγερση έργα του με τα συνολικά ετήσια εισπρακτέα ενοίκια κατά τον πρώτο χρόνο ενοικίασης τους να ανέρχονται πέραν των €3.9 εκ.

Οι πωλήσεις ακινήτων, τα εισοδήματα από τις εργοληπτικές εργασίες καθώς επίσης τα εισπρακτέα ενοίκια και το κέρδος από επανεκτίμηση νέων ακινήτων για επένδυση αναμένονται ότι θα αναγνωρισθούν εντός των επόμενων τριών ετών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τη μέχρι σήμερα πορεία του Συγκροτήματος και μελέτησε τις προοπτικές και τα δεδομένα όπως αυτά παρουσιάζονται, πιστεύει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα είναι μειωμένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012 και στα ίδια περίπου επίπεδα με το έτος 2011.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων που αναμένονται να λειτουργήσουν το 2013. Στο πρώτο, το οποίο βρίσκεται στην Πάφο, το Συγκρότημα έχει συμμετοχή 50%, ενώ στο δεύτερο, το οποίο βρίσκεται στην Λευκωσία, το Συγκρότημα έχει συμμετοχή 87%.

Σημειώνεται ότι ήδη και για τα δύο εμπορικά κέντρα έχουν υπογραφεί αρκετές σημαντικές συμφωνίες για την ενοικίαση χώρων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται αυτές με το Inditex Group (Zara Group), το Jumbo, το Carrefour, το Marks & Spencer, το Public και το K-Cineplex.

Γ.Χ.