You are here

Εμπορική: Ναυαγεί η εξαγορά της;

29/09/2005 11:00
Η φυγή της Εμπορικής Τράπεζας από την Κύπρο αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση από ότι αρχικά φαινόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σημερινού Τύπου, το θέμα της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εμπορικής οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα σε ναυάγιο.

Η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, που κατέχει σήμερα το 75,02% της κυπριακής Εμπορικής, ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με το σχήμα των επιχειρηματιών Keheyan και Μαγγλή, για μεταβίβαση της πλειοψηφίας του πακέτου μετοχών που κατέχει (19/8/05), δίνοντας χρονοδιάγραμμα 2 μηνών για ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών είτε για οριστικοποίηση της συμφωνίας, είτε για διακοπή , εάν δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες.

Η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας, διατίθεται να πωλήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών και να διατηρήσει ποσοστό 20%. Η προσπάθεια, όμως των δύο επιχειρηματιών, για ανεύρεση επιχειρηματικού σχήματος με στόχο την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Εμπορικής, δεν φαίνεται να καρποφόρησε.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Πολίτης» η διαφορά που προέκυψε, αφορά την τιμή πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Εμπορικής Κύπρου. Οι Κύπριοι επενδυτές, προσέφεραν £10 εκ. για εξαγορά 60% του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά η μητρική τράπεζα θεώρησε «εξευτελιστική» αυτήν την τιμή, δεδομένου ότι η λογιστική της αξία (book value) ανέρχεται στα £13 εκ.

Κτωρίδης στο προσκήνιο

Ο μέτοχος της Glory Financial Services, Νάσος Κτωρίδης, αποποιήθηκε προσωρινά του δικαιώματος πρώτης επιλογής (first option) επί των μετοχών της Εμπορικής, μετά από συναινετικές παρεμβάσεις. Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», η μη άσκηση του δικαιώματος αυτού, ισχύει μόνο για αυτή την προσπάθεια διάθεσης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εμπορικής.

Άλλα έλεγαν τότε...

Η λειτουργία της Εμπορικής στην Κύπρο χρονολογείται από το 1994. Το 2001 ιδρύθηκε αυτόνομη κυπριακή Εμπορική, με τη Glory Financial Services (9,99%), τους Ευθύβουλο Παρασκευαϊδη (9,99%) και Δάκη Στέλιου Ιωάννου (5%).

Όπως ανακοινώθηκε τότε, στόχευε «στην απόκτηση μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 5% εντός των επόμενων τριών ετών και τη δημιουργία δικτύου αποτελούμενου από τουλάχιστον 45 καταστήματα σε όλη την Κύπρο». Το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης ανήλθε στα £10 εκ. Το μετοχικό κεφάλαιο κατά την 30η Ιουνίου 2004 ήταν €29 εκ., είχε δηλαδή αυξηθεί.

Οι προσδοκίες όμως που έθεσε τότε η ελλαδική τράπεζα, δεν απέφεραν καρπούς. Αντί των 45 καταστημάτων που ήλπιζαν να ανοίξει και του 5% της αγοράς που ήθελε να αποκτήσει εντός μιας 3ετίας, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Μαΐου 2005, περιορίστηκε σε 12 καταστήματα και μόλις 1,2% ή £153 εκ. της δανειστικής αγοράς και το 0,6% ή £100 εκ. από την καταθετική.

Το πρώτο εξάμηνο του 2004, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, η τράπεζα είχε ζημιές €642 χιλ.

Γ.Χ.