You are here

ΕΠΑ: Και άλλα εμπόδια στην πώληση Christis

23/02/2007 11:49
• Προσυνεννόηση στην πώληση γάλακτος;

Φαίνεται να περιπλέκεται και να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το θέμα εξαγοράς της Christis Dairies από την ελλαδική εταιρεία Δέλτα Συμμετοχών. Όπως πληροφορείται η StockWatch, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσον οι τελευταίες αυξήσεις των 5 σεντ στην τιμή του γάλακτος ήταν προϊόν προσυνεννόησης των τριών μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, Christis, Χαραλαμπίδης και Λανίτης.

Σε περίπτωση που αποδεικτή κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν στη StockWatch πηγές που πρόσκεινται στην ΕΠΑ, είναι δύσκολο να δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή, για να υλοποιηθεί η εξαγορά της Christis από τη Vivartia, η οποία έχει ήδη εξαγοράσει το 74,9% της γαλακτοβιομηχανίας Χαραλαμπίδης. «Αν με το υφιστάμενο καθεστώς αποδειχθεί ότι γίνονται προσυνεννοήσεις στην πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων, αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει σε περίπτωση που η Δέλτα Συμμετοχών, ελέγχει δύο εταιρείες», σημείωσαν.

Η ΕΠΑ όπως είναι γνωστό με ανακοίνωση της την 1η Φεβρουαρίου του 2007, είχε τονίσει ότι η συγκέντρωση των εταιρειών CTC, Christis Dairies και Vivartia (Δέλτα Συμμετοχών) προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό της με την ανταγωνιστική αγορά. Ως γνωστό η ελλαδική εταιρεία έχει ήδη εξαγοράσει το 74,9% της γαλακτοβιομηχανίας Χαραλαμπίδης.

Τέλος, στις 14/12/2006, η CTC με ανακοίνωση της είχε τονίσει ότι στα 29 σεντ ανά μετοχή διαμορφώνεται τελικά η τιμή πώλησης του μεριδίου που κατέχει στην Christis Dairies. Επιπρόσθετα κοινοποίησε ότι υπογράφτηκε οριστική συμφωνία για την πώληση του 46% των μετοχών που κατείχε στη CDL, στην εταιρεία Δέλτα. Η δημόσια πρόταση τελούσε υπό την αίρεση της ΕΠΑ.

Του Σωκράτη Ιωακείμ