You are here

ΕΠΑ: Πράσινο φως για εξαγορά AQS

29/09/2009 14:59
Πράσινο φως για εξαγορά της Aqua Sol από το Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας Γιάννη Παναγή, άναψε σήμερα η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

Όπως απεφάνθη η ΕΠΑ, η προτεινόμενη πράξη συγκέντρωσης δεν επιφέρει μεταβολή ελέγχου τέτοια που να δίδει τη δυνατότητα καθοριστικού επηρεασμού της δραστηριότητας της εξαγοραζόμενης εταιρείας, (της Aqua Sol), ως η ερμηνεία που δίδει ο νόμος στην έννοια περί ελέγχου. Η δυνατότητα καθοριστικού επηρεασμού από πλευράς του κ. Παναγή, ως αγοραστή της Aqua Sol, προϋπήρχε της υπό εξέτασης κοινοποίησης.

Η κοινοποίηση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης, υποβλήθηκε στην Υπηρεσία της ΕΠΑ στις 14/09/2009 από τον κ. Παναγή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου 22(Ι)/99, (στο εξής ο «Νόμος»).

Η Υπηρεσία, με επιστολή της με ημερομηνία 16/09/2009, ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, ενεργώντας στη βάση των διατάξεων του άρθρου 35 του Νόμου.

Η Υπηρεσία της ΕΠΑ διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης και υπέβαλε γραπτή έκθεση με ημερομηνία 18/09/2009, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη.

Ο κ. Γιάννης Παναγή πριν από την κοινοποίηση, κατείχε έμμεσο και άμεσο ποσοστό στην εταιρεία Aqua Sol, της τάξης του 45,78%. Στις 24 Αυγούστου 2009, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της Blue Sea Overseas Investments Ltd ως πωλητή και του κ. Παναγή ως αγοραστή, για την αγορά του 19,99% μετοχικού κεφαλαίου της Aqua Sol.

Επομένως το άμεσο και έμμεσο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Aqua Sol, ανήλθε μετά την εν λόγω συμφωνία στο 65,77%, γεγονός που καθιστά την υποβολή δημόσιας πρότασης υποχρεωτική, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Ως εκ τούτου, στις 24/08/2009 ο κ. Γ.Π. ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για να αποκτήσει μέχρι και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Aqua Sol.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε τη δημοσίευση του εγγράφου της ΔΠ επειδή εκκρεμούσε η απόφαση της ΕΠΑ.