You are here

Επιχειρήσεις: Ο πόλεμος εντείνει την αβεβαιότητα το 2023

29/12/2022 11:25

Για τρίτη συνεχή χρονιά οι επιχειρήσεις δεν εισέρχονται αλώβητες στο νέο έτος καθώς τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας διαδέχονται τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα οποία δεν τις άφησαν ανεπηρέαστες.

Οι επικεφαλής των εργοδοτικών συνδέσμων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, με δηλώσεις τους στη StockWatch, εκφράζουν ανησυχία για το 2023, λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και της εντεινόμενης αβεβαιότητας που προκαλεί η εκτόξευση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων.

Ανησυχία εκφράζουν όμως και για τη συνέχιση της πολιτικής των κυρώσεων και αντικυρώσεων που εφαρμόζουν οι χώρες της Δύσης και η Ρωσία.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στις 19 Φεβρουαρίου από την G7, την ΕΕ και την Αυστραλία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπόγραψε διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στο πλαφόν, από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες».

Μικρός αριθμός επιχειρήσεων έβαλε λουκέτο

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «το 2022, δυο χρόνια μετά την κρίση της πανδημίας, αποτέλεσε χρονιά εκτόνωσης για τις επιχειρήσεις οι οποίες ευνοήθηκαν από το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που απρόσμενα δημιούργησε η καλή πορεία του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου και των εξαγωγών».

Σημείωσε εντούτοις ότι «αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, ένας αριθμός επιχειρήσεων, είτε ατομικές είτε μικρές επιχειρήσεις, ενδεχομένως να μην άντεξαν τις πιέσεις και το αυξημένο λειτουργικό κόστος συνεπεία της εκτόξευσης τις τιμής της ενέργειας και έκλεισαν οριστικά».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων διότι δεν δημιουργήθηκε ανεργία, αντίθετα παρατηρείται τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, οι επιχειρήσεις εισέρχονται με αρκετά βαρίδια στη νέα χρονιά λόγω του ψηλού κόστους της ενέργειας και των καυσίμων το οποίο επηρεάζει την παραγωγή εμπορευμάτων και προϊόντων, ενώ θέτει στα αρνητικά για τη νέα χρονιά και το ψηλότερο εργατικό κόστος που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις λόγω της ενδεχόμενης επαναφοράς της ΑΤΑ, αν και όπως επεσήμανε «δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Υποστήριξε ότι «αναμένεται μια απρόβλεπτη χρονιά λόγω της εντεινόμενης αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για νέες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των επιχειρήσεων συνεπεία των κυρώσεων και αντικυρώσεων της Δύσης και της Ρωσίας»

Ο κ. Τσιακκής αναφέρθηκε επίσης και στη στροφή που γίνεται στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και την πράσινη ανάπτυξη από την οποία αναμένεται να προκύψει σοβαρή έλλειψη προσωπικού με εξειδικευμένες δεξιότητες και προσόντα, στην κυπριακή αγορά.

Αναμένουμε τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα ανέφερε στη StockWatch, o γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και επενδύσεων στην Κύπρο οι οποίες έδωσαν νέα ώθηση στην οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις είναι εντονότατα ταλαιπωρημένες συνεπεία της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας, ειδικά οι ενεργοβόρες επεχείρησες, της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, ωστόσο καταφέραμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις επέδειξαν τεράστιες αντοχές κινούμενες στο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιούργησε η καλή τουριστική σεζόν, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες σε μεγάλο βαθμό να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο και τις κυρώσεις. Η βιομηχανία, η μεταποίηση και το λιανικό εμπόριο διατηρήθηκαν σε υποφερτά επίπεδα», επεσήμανε.

Όσον αφορά το 2023, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «παραμένουν οι προκλήσεις σε επίπεδο εθνικής οικονομίας και σε επιχειρηματικό επίπεδο διότι κανένας δεν γνωρίζει πότε θα εκτονωθούν οι πιέσεις που δεχόμαστε από την εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για διαχρονικό δομικό πρόβλημα, δεν αποτελεί απότοκο της πανδημίας, ούτε του πολέμου στην Ουκρανία. Δυστυχώς ακόμη δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις από την πολιτεία. Αναμένουμε όπως επιτέλους εκφρασθεί η απαιτούμενη βούληση εκσυγχρονισμού της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών διότι αποτελεί μονόδρομο στη λύση του διαχρονικού προβλήματος της αγοράς απασχόλησης».

Σημειώνεται ότι η ΕΕ προβλέπει ότι το 2023 θα είναι χειρότερο για την οικονομία, ενώ η Κεντρική Τράπεζα, στις τελευταίες προβλέψεις εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας θα επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2023, από 5,8% το 2022.

Της Ηρώς Ευθυμίου