You are here

Επιστροφή Σιακόλα σε «υγιή κερδοφορία»

16/09/2016 11:55
Αισιόδοξες εκτιμήσεις για επιστροφή στην κερδοφορία των εταιρειών του ομίλου Σιακόλα,CTC, Ermes και Woolworth εκφράστηκαν κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση των τριών εταιρειών.

Όπως αναφέρθηκε, τα πρώτα σημάδια των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών, αύξηση εσόδων και αύξηση λειτουργικών κερδών.

«Παρ’ όλες τις προκλητικές συνθήκες που ακόμη εξακολουθούν να επικρατούν, προσβλέπουμε με αυτοπεποίθηση σε άμεση επιστροφή σε υγιή κερδοφορία», τόνισε στην ομιλία του ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CTC Μάριος Ν. Σιακόλας και πρόσθεσε:

«Παρόλο που αυτή η φάση που περνάμε είναι προκλητική και δύσκολη, είναι μια αναγκαία φάση εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και της γενικότερης απαμόχλευσης του ιδιωτικού τομέα, που θα μας κάνει πιο δημιουργικούς, πιο αποτελεσματικούς και πάλι σημαντικά κερδοφόρους».

Αναφορικά με τις ζημιές του Ομίλου CTC το 2015, ο κ. Σιακόλας τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος τους δεν αποτελεί πραγματοποιηθείσες ζημιές και ταμειακή εκροή, αλλά απομείωση αξιών επενδύσεων και ακινήτων από εκτιμητές, γεγονός που επιβάλλουν οι ισχύοντες κανονισμοί.

Αποτελέσματα CTC

Παρουσιάζοντας εκ μέρους του εκτελεστικού προέδρου Μάριου Σιακόλα τα αποτελέσματα της CTC για το 2015, ο εκτελεστικός σύμβουλος οικονομικών και πληροφορικής Γιώργος Λουκά, ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών, περιλαμβανομένων των θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών, ανήλθε σε €291,8 εκ. σε σχέση με €303,1 εκ. το 2014.

Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου παρουσιάζουν ζημιά €45,5 εκ. λόγω κυρίως αναπροσαρμογών στις αξίες των επενδυτικών ακινήτων. Η διάθεση των εμπορικών κέντρων κρίθηκε ως πολύ ικανοποιητική και επωφελής, αφού με τη ρευστότητα που δημιουργήθηκε μειώθηκαν σημαντικά οι δανειακές υποχρεώσεις και κατά συνέπεια τα χρηματοδοτικά έξοδα. Με τις στοχευμένες ενέργειές του ο όμιλος CTC πέτυχε να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό του σε σημαντικότατο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Ermes

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Ermes Department Stores Plc, ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Ανηλιάδης ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών το 2015 έφθασε τα €151,3 εκ. σε σύγκριση με €156 εκ. το 2014, παρουσιάζοντας μείωση 3%.

Μετά τα λειτουργικά έξοδα, τις αποσβέσεις, τα χρηματοδοτικά έξοδα και τη φορολογία, παρουσιάζεται ζημιά €17.862.000, λόγω κυρίως της λογιστικής ζημιάς που προέκυψε από τη διάθεση των επενδύσεων στο εμπορικό πάρκο Σιακόλα.

Ο κ. Ανηλιάδης πρόσθεσε ότι το συγκρότημα Ermes προβαίνει σε αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση, για να τοποθετηθεί σωστά στα σημερινά δεδομένα της οικονομίας και του καταναλωτή. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών διαφαίνονται ήδη στα εξαμηνιαία αποτελέσματα και αναμένεται ότι τα αποτελέσματα για ολόκληρο το έτος θα είναι σημαντικά βελτιωμένα.

Αποτελέσματα Woolworth

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του συγκροτήματος Woolworth (Cyprus) Properties Plc για το 2015, ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι παρουσιάζουν ζημιά €26,3 εκ. Όπως τόνισε ο κ. Δημητρίου, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν σημαντικά από μη πραγματοποιηθείσες ζημιές από τις αναπροσαρμογές στις αξίες των επενδυτικών ακινήτων, βάσει αποτιμήσεων από ανεξάρτητους εκτιμητές. Σημειώνεται ότι οι ζημιές αυτές είναι αποτέλεσμα λογιστικών προνοιών και ως εκ τούτου δεν αποτελούν ταμειακές εκροές. Στόχοι του συγκροτήματος παραμένουν η αξιοποίηση των ακινήτων του και η μεγιστοποίηση της αξίας τους. Πρόσφατα, το συγκρότημα προχώρησε στην αναδιάρθρωση του δανεισμού του με τις κύριες εμπορικές τράπεζες, εξασφαλίζοντας επέκταση των αποπληρωμών των δανείων και μείωση στα δανειστικά επιτόκια.