You are here

Έρευνα: Τεράστιες προοπτικές για τις νέες επιχειρήσεις

17/06/2022 11:56

Μεγάλη πρόοδο σημείωσε το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία, εξασφαλίζοντας τεράστιες προοπτικές για το άμεσο μέλλον, σύμφωνα με μελέτη του Center for Entrepreneurship του Πανεπιστημίου Κύπρου με τη στήριξη της PwC Κύπρου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση «Mapping Cyprus Entrepreneurial Ecosystem 2022» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ σκοπός της ήταν να χαρτογραφήσει το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο αλλά και την καταγραφή αδυναμιών και εισηγήσεων για την περαιτέρω ώθηση στα επόμενα χρόνια.

Αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει γύρω στις 55 νεοφυείς επιχειρήσεις, με το 4% να κατατάσσεται στην κατηγορία των pre startup επιχειρήσεων. Το ποσοστό θεωρείται χαμηλό και αποδίδεται στους περιορισμούς της νομοθεσίας που επιβάλλονται στα κρατικά πανεπιστήμια για την δημιουργία εταιρειών, που βασίζονται σε επιχειρηματικές ιδέες μέσα από έρευνες από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Το 91% των νεοφυών επιχειρήσεων εδρεύουν στην Κύπρο και έχουν μέσο όρο ζωής τα 3,5 χρόνια.

Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 17% που έχουν ιδρυθεί ή συνιδρυθεί από γυναίκες κάτι που παραπέμπει στην ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της γυναίκας στον τομέα στην Κύπρο.

Το 64% των επιχειρήσεων αποτελούνται από 2-5 άτομα, το 25% εργοδοτεί 5-10 άτομα, ενώ το 9% εργοδοτεί 10-50 άτομα.  Μόνο το 2% εργοδοτεί πέραν των 100 ατόμων.

Οι αντιλήψεις όσων συμμετέχουν στο οικοσύστημα αυτό καταγράφονται ως θετικές, σύμφωνα με τη μελέτη, με το 60% να θεωρεί ότι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες και καλή υποδομή στην Κύπρο, ενώ το 40% θεωρεί ότι οι υφιστάμενες συνθήκες χρήζουν μεγάλης βελτίωσης.

Το επίπεδο των ICT, οι συνθήκες λειτουργίας μιας επιχείρησης, το ρυθμιστικό πλαίσιο και η πρόσβαση σε υποδομές έρευνας καταγράφονται ως θετικά στοιχεία, με σημαντικά μειονεκτήματα την εξασφάλιση χρηματοδότησης, την ελλιπή πρόσβασή και μη στήριξη στο απαραίτητα προσοντούχο προσωπικό, καθώς και στην έλλειψη ποιοτικής εκπαίδευσης και υποστήριξης στα αρχικά στάδια της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, τα αρχικά στάδια διαμόρφωσης της επιχείρησης καταγράφηκαν ως δύσκολη και προβληματική περίοδος αφού στο μετέπειτα στάδιο ανάπτυξης παρατηρούνται σημάδια περιορισμένων υποδομών στην πρόσβαση χρηματοδότηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, Φίλιππος Σώσειλος, χαρακτήρισε αξιοσημείωτη την πρόοδο του οικοσυστήματος την τελευταία δεκαετία.

«Η επένδυση στου τομείς αυτούς αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο προς την ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Σώσειλος.

Τη βελτίωση του συστήματος startup ανέδειξε και η έκθεση Startup Blink Global Ecosystem Report για το 2022 με την Κύπρο να καταγράφει άλμα δύο θέσεων. Η Κύπρος κατατάσσεται στην 55η θέση από την 57η το 2021.

Της Μαρίας Κυριακίδου