You are here

Έρχεται νέο κονδύλι για στήριξη πληγέντων πανδημίας

14/01/2022 07:08

Στοχευμένη στήριξη προς τους επαγγελματικούς κλάδους που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και τα πρόσφατα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες της StockWatch εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ, κάνουν λόγο για κατ΄ αρχήν στήριξη με κονδύλι της τάξης των €3 εκατ. περίπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει στο Υπουργείο Οικονομικών η επεξεργασία των στοιχείων που συλλέχθηκαν εκ μέρους επιχειρήσεων.

Στόχος είναι αρχικά να καταρτιστεί κατάλογος με τις επιχειρήσεις που αποδειγμένα έχουν πληγεί από την παραλλαγή Όμικρον και τα μέτρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 16 Δεκεμβρίου 2021 και τη μετέπειτα αυστηροποίησή τους στις 27 Δεκεμβρίου 2021 με διάρκεια μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Όπως τονίζεται, το Υπουργείο θα αξιολογήσει την επίδραση των επιπτώσεων των μέτρων σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τομέας επαγγελματικών εκδηλώσεων, των κέντρων διασκέδασης, των κινηματογράφων, θεάτρων και θεματικών πάρκων.

Στη λίστα που παράδωσε ήδη η ΟΕΒ στο Υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται και οι χώροι εστίασης ανάμεσα στις επιχειρήσεις που χρήζουν στήριξης λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Ωστόσο, οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης δεν φαίνεται πρόθυμος να συζητήσει παραχώρηση οικονομικής στήριξης στις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο, περιλαμβάνονται στους κλάδους που ο κύκλος εργασιών τους κατέγραψε αύξηση που φτάνει στο 30% το 2021, σε σχέση με το 2019.

Στα σχετικά στοιχεία, είχε αναφερθεί ο ίδιος ο κ. Πετρίδης ενώπιον της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, κατά την οποία αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των μέτρων μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022.

Ζωτικής σημασίας η στήριξη για τους επαγγελματίες 

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑ.ΣΥ.ΕΠ.ΕΚ) Κωνσταντίνος Μωσαϊκός, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την προσδοκία να στηριχθούν οικονομικά οι κλάδοι που πραγματικά το έχουν ανάγκη ώστε «να αναπνεύσουν», κατά την έκφρασή του.

«Ο συνδυασμός της ραγδαίας ανάπτυξης των κρουσμάτων, με τα μέτρα που επιβλήθηκαν, έπληξαν καίρια τον κλάδος μας, διότι αναβλήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις», επεσήμανε ο κ. Μωσαϊκός, τονίζοντας ότι «οι γάμοι προγραμματίζονται ξανά για μετά το Πάσχα και «συνεπώς επιμηκύνεται η χρονική περίοδος που θα είμαστε κλειστοί».

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης Νίκος Βασιλείου, σε δηλώσεις στη StockWatch, ανέφερε ότι από τη στιγμή που απαγορεύθηκε ο χορός στα κέντρα διασκέδασης δεν υπήρχε λόγος για ένα υποστατικό να παραμένει ανοικτό. Ως εκ τούτου, σημείωσε, «έκλεισαν όλα τα κέντρα διασκέδασης πριν από τις γιορτές, διότι ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις και δικαιολογημένα φοβάται ο κόσμος, αφού ακόμη δεν γνωρίζουν ούτε οι επιστήμονες τη συμπεριφορά της παραλλαγής Όμικρον».

Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι τα κέντρα διασκέδασης εισπράττουν το 25% του συνολικού ετήσιου τζίρου τους από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία, όπως υπέδειξε, τα κέντρα ήταν κλειστά.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που φέρουν τον κλάδο εστίασης να μην περιλαμβάνεται στα πλάνα του ΥΠΟΙΚ για οικονομική στήριξη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτος Θρασυβούλου, σημείωσε ότι θα αναμένεται η εξαγγελία των μέτρων και μετά θα ζητηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Θρασυβούλου, ανέφερε στη StockWatch ότι «είναι τεράστια η μείωση του κύκλου εργασιών των κέντρων αναψυχής και εστίασης λόγω των μέτρων, αλλά και της αύξησης των κρουσμάτων».

«Γι’ αυτό καλούμε τον υπουργό Οικονομικών να σταθεί αρωγός στηρίζοντας και τις δικές μας επιχειρήσεις», τόνισε.

Της Ηρώς Ευθυμίου