You are here

Εταιρεία «πυραμίδα» στη Λεμεσό

05/03/2003 17:27

- ΚΤ – ΕΚ καλούν το κοινό να είναι προσεκτικό
- Η Stockwatch αποκαλύπτει τον τρόπο λειτουργίας


Υπό στενή και συνεχή διερεύνηση από την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Γενική Εισαγγελία βρίσκεται εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό η οποία προσφέρει επενδυτικά σχέδια με τη γνωστή μέθοδο της πυραμίδας, ενώ στην εξέταση της υπόθεσης εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών. Την μέθοδο με την οποία δραστηριοποιείται η εν λόγω εταιρεία αποκαλύπτει στο ρεπορτάζ που ακολουθεί η Stockwatch.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής η οποία εξέταζε τον προϋπολογισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από σχετικά ερωτήματα των παρισταμένων βουλευτών.

Οι πληροφορίες για εξαπάτηση του κοινού από συγκεκριμένη εταιρεία, είπε ο Μάριος Κληρίδης, έφθασαν στην ΕΚ η οποία τις διερευνά σε συνεργασία με την ΚΤ και τη Γενική Εισαγγελία, ενώ ερωτηθείς εάν αληθεύουν πληροφορίες που φέρουν την εταιρεία να εξαπάτησε το κοινό αποκομίζοντας ποσά πέραν του £1 εκατ., ανέφερε ότι ακούγονται τεράστια ποσά «αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το ύψος». Είναι πολύ δύσκολο, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, να βγουν εντάλματα έρευνας χωρίς να είμαστε βέβαιοι για τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω εταιρείας, σημειώνοντας πάντως τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από το περιβόητο δίκαιο της απόδειξης.

Ερωτηθείς από το βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρο Ευαγόρου κατά πόσον θα οδηγηθούν κάποιοι τελικά στη φυλακή, ο πρόεδρος της ΕΚ απάντησε πως «πρέπει αλλά», σημείωσε ταυτόχρονα, «θα πρέπει να δούμε πρώτα κάποια πράγματα όπως το δίκαιο της απόδειξης».

Τόσο ο κ. Κληρίδης όσο και βουλευτής Άριστος Χρυσοστόμου που επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα, προέβησαν σε συστάσεις προς το κοινό να μην εμπιστεύονται όσους τους υπόσχονται επενδύσεις με τεράστιες αποδόσεις (π.χ. πέραν του 30%) ως ποσοστό επί του αρχικού κεφαλαίου που επενδύεται. Ο κ. Χρυσοστόμου παράλληλα επεσήμανε ότι οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται κάποια κενά της νομοθεσίας και άλλες συγκυρίες και εξαπατούν το κοινό, τονίζοντας ότι χρειάζεται ο κόσμος να είναι πολύ προσεκτικός.

Πάντως με δήλωσή του αργότερα στη SW ο πρόεδρος της ΕΚ, Μάριος Κληρίδης, διευκρίνισε ότι για την εν λόγω εταιρεία έχουν εκδοθεί κατ’ επανάληψη τον τελευταίο χρόνο επανειλημμένες συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας και της Κεφαλαιαγοράς προς το κοινό για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό.

Πώς λειτουργούν οι πυραμίδες

Όπως πληροφορείται η SW η εν λόγω εταιρεία, όπως και άλλες που προσφέρουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια, εκμεταλλεύονται κενά στη νομοθεσία και μοιράζουν κέρδη στους «αφελείς επενδυτές».

Κατ’ αρχάς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται πρώτα να καταβάλουν στην εταιρεία ένα ελάχιστο ποσό που κυμαίνεται μεταξύ £500-£1000 μείον την χρέωση της εταιρείας σε κάθε πελάτη που κυμαίνεται επίσης μεταξύ £70-£150. Η εταιρεία υπόσχεται ετήσιο τόκο προς τον επενδυτή, ο οποίος είναι ιδιαίτερα υψηλός και εγγυημένος και, ανάλογα με την περίπτωση, κυμαίνεται μεταξύ 30% - 40% ως ποσοστό επί του αρχικού κεφαλαίου της επένδυσης.

Η προσφορά της εταιρείας είναι γραπτή και εγγυάται ένα μίνιμουμ ποσοστό απόδοσης 20%.

Επιπλέον υπόσχεται στον «επενδυτή» ότι για κάθε άτομο που φέρνει στην εταιρεία έκτακτο φιλοδώρημα το οποίο πληρώνεται άμεσα. Από το σχέδιο μπορεί ο καθένας να αποχωρήσει στα 3 χρόνια ή αν προτιμά μπορεί να το συνεχίσει. Οι τόκοι αποστέλλονται από την εταιρεία σε 4 επιταγές ετήσια.

Σύμφωνα πάντως με άλλες πληροφορίες η εν λόγω εταιρεία συνδέεται με αντίστοιχη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ή έχει έδρα τις ΗΠΑ, εξού και εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, με τους οποίους επικοινώνησε η SW, η διέξοδος που έχουν όσοι έχουν επενδύσει σε τέτοια σχέδια είναι να απευθυνθούν σε δικηγόρους με στόχο την έκδοση διατάγματος για παγοποίηση των χρημάτων που έδωσαν.

Του Κυριάκου Κυριακίδη