You are here

Έτοιμοι για συγχωνεύσεις και εξαγορές οι CEOs

30/01/2023 12:42

Προκλήσεις και πιθανή αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών καταγράφει η έρευνα της PwC με τίτλο «Global M&A Industry Trends Outlook» για τις παγκόσμιες τάσεις στις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Σύμφωνα με την έρευνα το 60% των CEOs δεν σχεδιάζει να καθυστερήσει τις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα στο τομέα μειώθηκε περισσότερο από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021, λόγω των ανησυχιών για ύφεση.

Η παγκόσμια δραστηριότητα του τομέα αναμένεται να αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς οι επενδυτές και τα στελέχη προσπαθούν αν εξισορροπήσουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιχειρηματικού μετασχηματισμούς τους.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, η παγκόσμια δραστηριότητα των συμφωνιών, διατηρεί υποτονικούς τόνους λόγω της μακροοικονομικής αστάθειας, αλλά και λόγω των ανησυχιών για ύφεση, για αύξηση των επιτοκίων, για απότομη πτώση στις αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς και λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται, από τον ουκρανικό πόλεμο και τις διαταραχές που προκλήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, το 60% των CEOs διεθνώς δεν σκοπεύουν να καθυστερήσουν τυχόν συμφωνίες το 2023.

Οι τοπ επιλογές στις συγχωνεύσεις

Όσον αφορά στις τάσεις της φετινής χρονιάς που αναμένεται να καθορίσουν τον τομέα, η έρευνα αναφέρει ότι η ψηφιοποίηση θα παραμείνει βασικός στόχος για πολλές επιχειρήσεις, ενώ οι συμφωνίες λογισμικού θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στον κλάδο όπως έγινε το 2022.

Τηλεπικοινωνίες, metaverse και βιντεοπαιχνίδια ενδεχομένως να αποτελέσουν hot spots για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Στον κλάδο βιομηχανικής πολιτικής και αυτοκινητοβιομηχανίας, η βελτίωση του χαρτοφυλακίου αναμένεται να οδηγήσει σε απομόχλευση και εξαγορές, ειδικότερα σε όσες αφορούν την βιωσιμότητα και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ο ανταγωνισμός πλατφορμών και FinTech λύσεων θα προκαλέσει επιτάχυνση στις τεχνολογικές αλλαγές σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενώ θα ενισχύσει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Σημειώνεται ότι οι εμπλεκόμενοι επιδιώκουν την απόκτηση ψηφιακών δυνατοτήτων.

Σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση, αναμένεται να παραμείνει προτεραιότητα για επενδυτές και διευθυντικές ομάδες, με μεγάλους όγκους κεφαλαίων συγχωνεύσεων και εξαγορών να προοθούνται και σε άλλα έργα.

Ο κλάδος των καταναλωτικών αγορών θα συνεχίσει με προκλήσεις, καθώς οι αναθεωρήσεις χαρτοφυλακίου και η εστίαση σε μετασχηματιστικές συναλλαγές θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Τέλος, στον κλαδο της υγείας, η ανάγκη για καινοτομία και μετασχηματισμό των επιχειρήσεων για στόχους ανάπτυξης, θα κατευθύνουν τον κλάδο σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Σύμφωνα με την έρευνα, οι λύσεις Biotech, CRO/CDMO, MedTech, υγειονομικής περίθαλψης και ψηφιακής υγείας θα προσελκύσουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μ.Κ.