You are here

€18 εκ. ζημιές για Ορφανίδη

29/11/2012 09:46
Μεγάλες ζημιές €17,7 εκ. ανακοίνωσε για το εννιάμηνο του 2012 η εταιρεία Ορφανίδης που προχωρεί σε κλείσιμο 5 καταστημάτων και αξιοποίηση της μεγάλης αδρανούς της περιουσίας.

Η ζημιά πριν από την εκποίηση ακίνητης περιουσίας ανήλθε στα €8,3 εκ. ενώ προκλήθηκε ζημιά €9,5 εκ. από την εκποίηση ακίνητης περιουσίας.

Ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε κατά 15,9% στα €132 εκ. από €157 πέρσι. Η μείωση οφείλεται κυρίως στον αυξημένο ανταγωνισμό και τη μείωση της αξίας του καλαθιού λόγω της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομικής κρίσης.

Το μεικτό κέρδος του Συγκροτήματος μειώθηκε κατά 22,8% στα €22,7 εκ. από €29,4 εκ. πέρσι.

Τα έξοδα πωλήσεων και προώθησης και τα έξοδα διοίκησης μειώθηκαν κατά 11,1% σε σχέση με πέρσι στα €21,6 εκ. από €24,7 εκ.

Το κέρδος από εργασίες μειώθηκε στα €1,2 εκ. από €5,8 εκ.

Όσον αφορά τις προοπτικές αναφέρεται ότι η αβεβαιότητα σε σχέση με την μελλοντική πορεία της οικονομίας συνεχίζει να υφίσταται και αυτό επηρεάζει άμεσα το χώρο του λιανικού εμπορίου που έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την έναρξη του έτους. Το 2012 είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος χρόνος, αναφέρεται και αυτό έχει επηρεάσει την κερδοφορία αρνητικά. Το Συγκρότημα αναμένει ότι το 2012 θα είναι ζημιογόνο.

Η εταιρεία προβαίνει σε μέτρα αναδιάρθρωσης για μείωση των λειτουργικών εξόδων και εξόδων διοίκησης, βελτίωση του μεικτού κέρδους και μείωση του δανεισμού.

Τονίζεται ότι το πρόβλημα που ταλανίζει τον τραπεζικό τομέα αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού με αποτέλεσμα να μην προβλέπεται οποιαδήποτε ώθηση της οικονομίας προς το καλύτερο.

Αναθεώρηση επιχειρηματικού πλάνου

Η εταιρεία στην ανακοίνωση της τονίζει ότι προχωρεί άμεσα με την αναθεώρηση του επιχειρηματικού πλάνου με την εκπόνηση νέου επιχειρηματικού πλάνου ανάκαμψης. Οι βασικές αρχές είναι μείωση υπεραποθεμάτων, μείωση αριθμού κωδικών και προμηθευτών, μείωση κόστους μισθοδοσίας, μείωση εξόδων διαφήμισης και προώθησης, μείωση κόστους ηλεκτρισμού, εκποίηση αδρανών ακινήτων και κλείσιμο ζημιογόνων υπεραγορών.

Με δεδομένο ότι οι συνθήκες της αγοράς θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα θα γίνει αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας με ενίσχυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για παροχή φθηνότερων και περισσότερων επιλογών στο καταναλωτικό κοινό.

Η εταιρεία θα προχωρήσει στο κλείσιμο πέντε υπεραγορών και σε ενέργειες για εκποίηση αδρανών ακινήτων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και μείωση του δανεισμού.

Γ.Χ.