You are here

€30 εκατ. για τη νεανική επιχειρηματικότητα

17/01/2021 06:02

Αυξημένα θα είναι τα κονδύλια για την επιχειρηματικότητα τη νέα προγραμματική 2021-2027. Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Ενέργειας, τα κονδύλια θα είναι αυξημένα με κάποιες διαφοροποιήσεις στα σχέδια οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα όταν το Υπουργείο θα ξεκινήσει να ενημερώνει για τον οδηγό του νέου σχεδίου. Συνολικά την επταετία θα δοθούν €30 εκατ.

Η πρώτη προκήρυξη για νεανική - γυναικεία αναμένεται να γίνει προς το τέλος του πρώτου τριμήνου με προϋπολογισμό €15 εκατ. για το 2021.

Θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην εφαρμογή των σχεδίων αφού έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες για αποφυγή των καθυστερήσεων και γενικά των προβλημάτων που παρουσιάζονταν συνήθως στην υλοποίηση τους. Ως εκ τούτου, η υποβολή των αιτήσεων θα είναι ηλεκτρονική μέσω ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου και θα εφαρμοστεί ψηφιοποίηση και απλοποίηση αριθμού διαδικασιών σε σχέση με το διοικητικό έλεγχο και την αξιολόγηση των αιτήσεων. Επίσης σημαντική καινοτομία είναι ότι οι περίοδοι υποβολής των αιτήσεων θα επεκταθούν και θα παραμένουν ανοικτές για καθορισμένα χρονικά διαστήματα (cut-off dates) με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

Στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου για την ενθάρρυνση της νέας επιχειρηματικότητας 2007-2013 έγιναν τέσσερις προκηρύξεις και δόθηκαν εγκρίσεις σε 443 νέους στο Σχέδιο της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, ενώ έχουν γίνει δύο προκηρύξεις και δόθηκαν εγκρίσεις σε 126 γυναίκες στο Σχέδιο της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό €15,6 εκατ.

Στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την ενθάρρυνση της νέας επιχειρηματικότητας, έγιναν δύο προκηρύξεις και δόθηκαν εγκρίσεις σε 451 νέους στο Σχέδιο της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και σε 165 γυναίκες στο Σχέδιο της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό €21,8 εκατ.

Τα προηγούμενα σχέδια νεανικής / γυναικείας κάλυπταν επενδύσεις σε κτήρια, μηχανήματα/εξοπλισμό, κατάρτιση, προβολή/προώθηση, κεφάλαιο κίνησης κ.α. και το ποσοστό ενίσχυσης φθάνει το 50% με ανώτατο ποσοστό χορηγίας τις €50.000 όταν η δραστηριότητα αφορά υπηρεσίες και τις €70.000 όταν η δραστηριότητα αφορά μεταποίηση.