You are here

€61 εκ. οι ζημιές για τη Louis

29/02/2012 09:01
Μεγάλη αύξηση των ζημιών της ανακοίνωσε για το 2011 η εταιρεία Louis, λόγω μη επαναλαμβανόμενων προβλέψεων και λόγω της αρνητικής επίδρασης του τομέα των κρουαζιέρων λόγω της λειτουργίας δύο λιγότερων κρουαζιερόπλοιων.

Οι ζημιές της ανήλθαν στα €60,7 εκ. από ζημιές €10,2 εκ. το 2010.

Η αρνητική διαφοροποίηση αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι έγινε έκτακτη πρόβλεψη για το κόστος διακανονισμού της διαφοράς που είχε προκύψει σχετικά με το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Dream ύψους €10,3 εκ. που αποτελεί το σύνολο του ποσού διακανονισμού. Από το κόστος διακανονισμού καταβλήθηκε ήδη το ποσό των €3,5 εκ. και το υπόλοιπο θα καταβληθεί σταδιακά εντός 3 ετών.

Αρνητικά επηρέασε επίσης τα αποτελέσματα του 2011 κατά περίπου €25,4 εκ. και η απομείωση της αξίας δύο κρουαζιερόπλοιων.

Έγινε επίσης πρόβλεψη ύψους €8,9 εκ. για επισφαλή χρεώστη του εξωτερικού που σχετίζεται με την πώληση του κρουαζιερόπλοιου Aegean Pearl που είχε πραγματοποιηθεί το 2010. Η εταιρεία λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα νομικά μέτρα για είσπραξη του ποσού αυτού.

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος παρουσίασε κατά το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 μείωση κατά 10,2% σε σχέση με το 2010. Η μείωση αυτή προήλθε από τις δραστηριότητες της Louis Cruises (-20,4%) καθότι φέτος ο στόλος της εταιρείας ήταν κατά δύο πλοία μικρότερος από ότι το 2010. Στα πλαίσια της ανανέωσης του στόλου της η εταιρεία είχε πωλήσει το Μάιο του 2010 το Aegean Pearl και το Δεκέμβριο του 2010 το Aquamarine. Επιπλέον, η αναγκαστική διαφοροποίηση του δρομολογίου του Louis Cristal από Πειραιά λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Αίγυπτο, επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα. Αρνητικά επίσης επέδρασε στον κύκλο εργασιών της Louis Cruises και η επικρατούσα κατάσταση στην Αθήνα και στον Πειραιά απ’ όπου είναι η αφετηρία των περισσότερων κρουαζιέρων, καθώς επίσης και ο έντονος ανταγωνισμός στη Δυτική Μεσόγειο.

Βελτίωση στα ξενοδοχεία

Εξαιτίας της μείωσης του κύκλου εργασιών του Συγκροτήματος και παρά τη σημαντική βελτίωση (+17,4%) στα εισοδήματα του τομέα των ξενοδοχείων, κυρίως στην Ελλάδα, τα λειτουργικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος (EBITDAR) παρουσιάζουν μείωση.

Το λειτουργικό κέρδος του Συγκροτήματος ανήλθε για το 2011 στα €45,6 εκ. σε σύγκριση με €55,9 εκ. κατά το 2010, καταγράφοντας μείωση της τάξης των €10,3 εκ. ή 18,4%.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της διεύθυνσης της Louis Cruises και των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση, έγινε κατορθωτή η μείωση του λειτουργικού κόστους σε απόλυτους αριθμούς και αυτό παρά την αύξηση στις τιμές των καυσίμων αλλά και στους λιμενικούς φόρους στον Πειραιά.

Με στόχο την επαναφορά της εταιρείας σε κερδοφόρα πορεία είχε ανατεθεί στην PwC Μαϊάμι η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου με πενταετή ορίζοντα για τον τομέα των κρουαζιέρων. Με βάση τη μελέτη αυτή αποφασίστηκε όπως η Louis Cruises επικεντρώσει τις προσπάθειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, η εταιρεία θα επιδιώξει περαιτέρω αναδιάρθρωση του στόλου της.

Προοπτικές 2012

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι η λήψη μέτρων για τη μείωση του λειτουργικού κόστους όλου του Συγκροτήματος αλλά και οι προσπάθειες για αύξηση των εισοδημάτων εντείνονται. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο ο Όμιλος θεωρεί παρακινδυνευμένο να προβεί σε οποιεσδήποτε ασφαλείς προβλέψεις για το 2012.

Γ.Χ.