You are here

Έβαλε λουκέτο το 13% των επιχειρήσεων

28/07/2021 10:46

Ξεπερνά το 13% το ποσοστό των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, συνεπεία της πανδημίας. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις στην Stockwatch ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, προσθέτοντας ότι οι πλείστες από αυτές τις επιχειρίσεις αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα και η πανδημία τους έδωσε τη χαριστική βολή.

Μιλώντας στην Stockwatch, ο κ. Κουρσάρης μετά τη συνάντηση της ΠΟΒΕΚ με την υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (EBEE), τόνισε ότι το κλίμα που επικρατεί στις επιχειρήσεις είναι ανησυχία και αβεβαιότητα, αναφορικά με το μέλλον τους.

Ο κ. Κουρσάρης πρόσθεσε ότι στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης της ΕΒΕΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την υπουργό όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι συνέπειες της πανδημίας καθώς και τα μέτρα που λήφθηκαν σε Κύπρο και Ελλάδα.

Σημείωσε ότι ανταλλάχθηκαν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα στήριξη που δοθήκαν στις δύο χώρες στους επαγγελματίες, ενώ επεσήμανε ότι κοινή διαπίστωση και θέση των δύο οργανώσεων, είναι ότι θα πρέπει τα μέτρα να συνεχιστούν, τουλάχιστον ενόσω διαρκούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντέξουν και να προχωρήσουν σε ανάκαμψη.

Ο γγ της ΠΟΒΕΚ ανέφερε ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις αναφορικά και με τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια καλή συνεργασία μεταξύ των δύο οργανώσεων, όσο αφορά την εκπόνηση και διεκπεραίωση τέτοιων προγραμμάτων.

Πρόσθεσε ότι μεταξύ του Ινστιτούτου Ερευνών μικρών επιχειρήσεων της ΕΒΒΕ και του ιδρύματος ερευνών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΠΟΒΕΚ αναμένεται να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κοινών δράσεων και προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης, ανταλλαγής πληροφορίων και έρευνας των δύο αδελφών οργανώσεων.

Αβεβαιότητα και ανησυχία στις επιχειρήσεις

Ο κ. Κουρσάρης αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα του ελλαδικού ινστιτούτου, όπου διαφάνηκε ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις βλέπουν με ανησυχία και αβεβαιότητα το μέλλον τους.

Ερωτηθείς ο κ. Κουρσάρης για την κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο στην Κύπρο, ανέφερε ότι στα θετικά καταγράφεται η συνέχιση της καταβολής επιδομάτων από το υπουργείο Εργασίας σε εργαζομένους, καθώς όπως είπε είναι μια μορφή στήριξης στις επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί δραματικά, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 90%.

Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν ότι μεσούσης της πανδημίας τα σχέδια αυτά θα συνεχίσουν .

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι στην Ελλάδα το κράτος επιχορήγησε πέρσι τις επιχειρήσεις με το 40% των ενοικίων τους και φέτος με το 100% των ενοικίων (80% συνεισφορά του κράτους και 20% στον ιδιοκτήτη μέσω φοροαπαλλαγής), κάτι που στην Κύπρο δυστυχώς δεν έχει εφαρμοσθεί.

Επιχορήγηση ενοικίου και φοροαπαλλαγές

Σημείωσε ότι η εφάπαξ χορηγία δεν ήταν επαρκής για να καλύψει το ενοίκιο των επιχειρήσεων, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο λειτουργικό έξοδο τους.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «χρειάζεται να εξετασθεί η αναστολή πληρωμών, όπως ΦΠΑ, κοινωνικές ασφαλίσεις, φόρος εισοδήματος κ.τ.λ., ωσότου επιστρέψουμε στην κανονικότητα και οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν και να μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους».

Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν κάποια σχέδια όπως αυτό που βρίσκεται σε ισχύ για πληρωμές του ΦΠΑ με δόσεις και να εφαρμοστούν αντίστοιχα σχέδια και για άλλες εισφορές στο δημόσιο, όπως οι κοινωνικές ασφαλίσεις.

Όσο αφορά τους κλάδους που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα βιωσιμότητας ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι όλο το φάσμα των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα, ωστόσο οι επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καίρια, βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές οι οποίες όλα δείχνουν ότι θα χάσουν ακόμα μια τουριστική χρονιά, τα κέντρα αναψυχής και διοργανωτές εκδηλώσεων, καθώς και συναφείς επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Της Ελένης Χαραλάμπους