You are here

Εξελίξεις στη μετοχική δομή USB

29/08/2006 12:50
Σημαντικές εξελίξεις στη μετοχική της δομή αναμένει η Universal Bank, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν μεταξύ άλλων και τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς. Η μικρή κυπριακή τράπεζα που ανακοίνωσε σήμερα τα εξαμηνιαία της αποτελέσματα, διαβεβαιώνει ωστόσο, ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο έχει σαν πρώτιστο στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των μετόχων, του ανθρώπινου δυναμικού και των πελατών της. Ως γνωστό, η Universal Bank με τη συνολική της κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα £11,79 εκ. έγινε στόχος του ελλαδικού Ομίλου Ασπίς. Οι συνδεδεμένες εταιρείες του Ομίλου Ασπίς ΑΕΓΑ και Commercial Value κατέθεσαν την Παρασκευή στο ΧΑΚ, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην USB το έγγραφο της Δημόσιας Πρότασης για την απόκτηση του 50% συν μία μετοχή μέχρι του 60% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της, με την προσφερόμενη τιμή να ανέρχεται στα 90 σεντ ανά μετοχή.

Πέρασμα από τις ζημιές στα κέρδη

Η κυπριακή τράπεζα, σημείωσε το τρέχον εξάμηνο κέρδη £531,5 χιλ. έναντι ζημιών £714,8 χιλ. το πρώτο εξάμηνο του 2005. Ο κύκλος εργασιών της τράπεζας έφθασε αισίως τα £8,4 εκ. έναντι £7,4 εκ. πέρσι σημειώνοντας άνοδο 13,8%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξημένα κατά 40% ανήλθαν στα £3,3 εκ. από £2,4 εκ. το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου χρόνου.

Η αύξηση στα έσοδα από τόκους οφείλεται κυρίως στην ανάκτηση χρεών και στην αναγνώριση εσόδων που προηγουμένως είχαν ανασταλεί από τα αποτελέσματα της τράπεζας, αλλά και στην αύξηση του μέσου ποσού των δανείων και άλλων χορηγήσεων κατά 2%. Άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο των εσόδων από τόκους είναι η αύξηση των εσόδων από κρατικά και άλλα ομόλογα κατά 14%. Επιπρόσθετα, το κόστος των καταθέσεων διατηρήθηκε σε ψηλά επίπεδα.

Το σύνολο των λειτουργικών εσόδων της μικρής κυπριακής τράπεζας έφθασε τα £4,4 εκ. από £3,4 εκ. πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 32,2%. Σημαντική αύξηση 17% σημείωσαν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες που έφθασαν τις £719,9 χιλ.

Μικρότερη αύξηση 1,7% σημείωσαν τα λειτουργικά της έξοδα που έφθασαν τα £3,3 εκ. έναντι £3,2 εκ. το περσινό εξάμηνο. Οι δαπάνες προσωπικού συγκρατήθηκαν με οριακή αύξηση 3%.

Σημαντική μείωση 20,7% σημείωσαν και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις που περιορίστηκαν στις £621,8 χιλ. σε σχέση με £784,1 χιλ. το πρώτο εξάμηνο του 2005. Η τράπεζα αναμένει ότι με τις συνεχιζόμενες επενδύσεις σε συστήματα και διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τόσο στη ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, όσο και στην είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Οικονομικά μεγέθη

Οι καταθέσεις της τράπεζας, σημείωσαν αύξηση 10% φθάνοντας τα £194,8 εκ., ενώ αύξηση 7% σημείωσε και η πιστωτική επέκταση με το σύνολο των δανείων και άλλων χορηγήσεων να διαμορφώνεται στα £131,7 εκ. Ο δείκτης κεφαλαιουχικής επάρκεια υποχώρησε στο 11,2% από 11,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2005.

Η Universal Bank αναμένει ότι τα αποτελέσματα του 2006 αναμένονται να είναι βελτιωμένα σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2005.

Της Γεωργίας Χαννή