You are here

Το φράγκο «καίει» την Tsokkos

28/08/2015 10:38
Αυξημένες ζημιές ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2015 η εταιρεία Tsokkos Hotels λόγω της συναλλαγματικής ζημιάς από τη μετατροπή – μετά από πολλά χρόνια – των δανείων της εταιρείας από ελβετικό φράγκο σε ευρώ.

Η καθαρή ζημιά μετά τη φορολογία ανήλθε στα €9 εκ. σε σύγκριση με ζημιά €4,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η ζημιά προκύπτει παρά τη βελτίωση των βασικών μεγεθών της εταιρείας λόγω της λειτουργίας του King Evelthon Beach Hotel & Resort.

Τα αποτελέσματα του συγκροτήματος επηρεάζονται από την εποχικότητα της τουριστικής βιομηχανίας στην Κύπρο και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους έχουν χαμηλότερη απόδοση από το δεύτερο εξάμηνο. Το συγκρότημα ουσιαστικά αποκτά το μεγαλύτερο ποσό των εισοδημάτων και του κέρδους του μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο καθαρός κύκλος εργασιών του συγκροτήματος για το εξάμηνο του 2015 αυξήθηκε κατά 23% ή €2,9 εκ. και ανήλθε στο €15,7 εκ., σε σύγκριση με €12,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η αύξηση οφείλεται στα εισοδήματα από τη λειτουργία του ξενοδοχείου King Evelthon στην Πάφο που ήταν ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου του 2015. Το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2014 και για τον λόγο αυτό είχε μειωμένα εισοδήματα το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξαν εισοδήματα από τον τομέα ανάπτυξης γης ύψους €750 χιλ. Πέρσι δεν υπήρχαν εισοδήματα από τον τομέα ανάπτυξης γης.

Τα κέρδος από εργασίες ανήλθε στα €1,7 εκ. έναντι ζημιάς €697,5 χιλ. πέρσι.

Τα εισοδήματα από τα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 17% ενώ οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4%.

Η καθαρή συναλλαγματική ζημιά για το εξάμηνο του 2015 ανήλθε στα €6,4 εκ. σε σχέση με ζημιά €356,9 χιλ. πέρσι. Η καθαρή συναλλαγματική ζημιά για το 2015 συμπεριλαμβάνει πραγματοποιηθείσα συναλλαγματική ζημιά €16,5 εκ. που προέκυψε από τη μετατροπή δανεισμού της εταιρείας από ελβετικά φράγκα σε ευρώ στις 29 και 30 Ιουνίου 2015 και μη πραγματοποιηθέν συναλλαγματικό κέρδος €10,1 εκ. που οφείλεται στη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ.

Όσον αφορά τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερες από αυτές του πρώτου κυρίως γιατί τα αποτελέσματα από εργασίες αναμένονται να επηρεαστούν θετικά από την παραδοσιακά αυξημένη άφιξη τουριστών κατά τους μήνες του καλοκαιριού.

Γ.Χ.