You are here

Frou Frou: Εγκατέλειψαν τη βιομηχανία

01/06/2018 09:13

Για εγκατάλειψη του τομέα της βιομηχανίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έκανε λόγο ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Frou Frou Άλκης Χ. Χατζηκυριάκος.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, σημείωσε ότι τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια, όλοι απέδιδαν και συγκέντρωναν αποκλειστικά την προσοχή τους στον τουρισμό, τις υπηρεσίες και πρόσφατα στο φυσικό αέριο, χωρίς κανένας να σκέφτεται και να δείχνει ενδιαφέρον για τη βιομηχανία του τόπου μας.

«Χαρακτηριστικά, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατά την τελευταία δεκαετία (2008 - 2/2018) μειώθηκε κατά 24% ενώ παραμένει μάλιστα 8% χαμηλότερος από ότι ήταν το 2000, δηλαδή 18 ολόκληρα χρόνια μέσα στον νέο αιώνα με πτωτική πορεία συρρίκνωσης των εργασιών, χωρίς όραμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς σχεδιασμό για ανατροπή της κατρακύλας … μια εικόνα εγκατάλειψης, μιζέριας και πλήρους αδιαφορίας», είπε.

Επεσήμανε ότι πολλές κυπριακές βιομηχανίες είτε χρεοκόπησαν και έκλεισαν, είτε εγκατέλειψαν τη χώρα μεταφέροντας τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό σε πιο φιλικά για τις βιομηχανίες περιβάλλοντα.

«Η αδιάφορη και εσφαλμένη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, η ανυπαρξία ουσιαστικής βιομηχανικής στρατηγικής από το αρμόδιο υπουργείο το οποίο μετονομάστηκε σε υπουργείο τουρισμού και τα τελευταία χρόνια σε ενέργειας και η κατά ομολογία παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος από όλους του αρμόδιους φορείς της οικονομίας, αφήνει τους κύπριους βιομήχανους εγκαταλελειμμένους για να ανταγωνιστούν μόνοι τους μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου στις πλείστες άλλες χώρες μέλη οι βιομηχανίες είναι στην καθημερινή ατζέντα των αρμοδίων αρχών και φορέων και τυγχάνουν τεράστιας υποστήριξης και βοήθειας από τις κυβερνήσεις τους, καθώς το έργο των βιομηχάνων εκτιμάται και προσμετράται περισσότερο από ότι στη χώρα μας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της βιομηχανίας είναι πολλά και δυστυχώς παραμένουν άλυτα, χρονίζουν, διότι απλά κανένας δεν ενδιαφέρεται να συνδράμει για την επίλυση τους.

«Τουναντίον οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι αυξάνονται, καθότι οι κανονισμοί και οδηγίες που επιβλήθηκαν από την ένταξη και εναρμόνιση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δυσχεράνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Οι βιομηχανίες μας σήμερα αντιμετωπίζουν το πολύ δύσκολο έργο της επίλυσης των προβλημάτων τους χωρίς την υποστήριξη, καθοδήγηση και αρωγή του κράτους», πρόσθεσε.

Ο τομέας της βιομηχανίας, σημείωσε, παραμένει ορφανός και εγκαταλελειμμένος διότι οι πολιτικοί μας εσφαλμένα αποφάσισαν ότι στην Κύπρο δεν αξίζει να υπάρχει η βιομηχανία.

«Ας ελπίσουμε το αφυπνιστικό αυτό μήνυμα να πάει και να γίνει κατανοητό από τους σωστούς αποδέχτες, ώστε να αλλάξει η αρνητική κατάσταση και νοοτροπία, να γίνουν τα ορθά βήματα και να επαναδραστηριοποιηθεί το ενδιαφέρον των αρμοδίων αρχών για τη βιομηχανία της Κύπρου, που πολεμά τις τελευταίες δεκαετίες μονή της σε ανυπαρξία εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής», πρόσθεσε.

Τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στα €2,1 εκ. από €2,6 εκ. το 2016.

Το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων την καταβολή

μερίσματος ύψους €1.028.151 (2016: €1.008.379), που αναλογεί σε €0,0104 ανά μετοχή (2016: €0,0102) ή 4% (2016: 3,92%) επί της ονομαστικής αξίας του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που αντιστοιχεί περίπου σε 2% αύξηση στο μέρισμα του 2016.

Ενδεχόμενα έσοδα

Ο κ. Χατζήκυριακος είπε ότι το συγκρότημα έχει υπό εξέλιξη δυο δικαστικές απαιτήσεις που σχετίζονται με επενδύσεις που έγιναν σε άλλες δημόσιες εταιρείες. Σε περίπτωση επιτυχίας των διεκδικήσεων του συγκροτήματος, θα αναγνωριστούν σημαντικά έσοδα στις οικονομικές καταστάσεις, τα οποία όμως δεν θα είναι επαναλαμβανόμενα. Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται μεταξύ των €4.0 - €5.0 εκ.

Υπό εξέλιξη έργα

Η εταιρεία προτίθεται εντός του 2018 να προχώρηση στην επέκταση του εργοστασίου για να

μεταστεγάσει τις εργασίες που σήμερα γίνονται στο εργοστάσιο Bakandy’s. Αυτό γίνεται για να συγκεντρωθούν όλες οι βιομηχανικές δραστηριότητες στον ίδιο χώρο για αμεσότερο έλεγχο και συνέργειες. «Η επέκταση θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με απώτερο στόχο οι εργασίες μας να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια κατά 100%. Μετά τη μεταστέγαση το ακίνητο του εργοστασίου Bakandy’s θα διατεθεί προς πώληση όπως εξάλλου συμβαίνει και με το παλιό εργοστάσιο Frou-Frou στην Έγκωμη. Στο νέο έργο επέκτασης του εργοστασίου θα επενδυθούν κεφάλαια ύψους των €4 εκ.

Προοπτικές

Οι προοπτικές της εταιρείας για το 2018 με βάση τα δεδομένα μέχρι σήμερα προδιαγράφονται

θετικές όσον αφορά τις πωλήσεις, και η κερδοφορία αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια περίπου

επίπεδα με το 2017 καθότι κατά το τρέχον έτος αποκαταστάθηκαν πλήρως οι μειώσεις μισθών και ωφελήματα του προσωπικού που αναγκαστικά έγιναν μετά την κρίση του Μάρτη του 2013.

Γ.Χ.