You are here

Γεωργιάδης: Πιθανή η ίδρυση νέας εταιρείας

09/01/2015 18:06
Η κυβέρνηση διερευνά το ενδεχόμενο ίδρυσης νέας αεροπορικής εταιρείας που να φέρει το εμπορικό όνομα και σήμα των Κυπριακών Αερογραμμών, δήλωσε σήμερα ο Χάρης Γεωργιάδης, λίγα λεπτά μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει από τον κρατικό αερομεταφορέα την επιστροφή της στήριξης €66 εκ. που έλαβε το 2012.

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό συγκοινωνιών και έργων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διασφάλιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, εντάσσεται, και η διερεύνηση της πιθανότητας λειτουργίας νέας αεροπορικής εταιρείας.

Επί του ιδίου θέματος ο υπουργός συγκοινωνιών και έργων Μάριος Δημητριάδης είπε ότι «ξεκινούμε, τις ενέργειες διερεύνησης της πιθανότητας δημιουργίας μίας νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές».

«Το υπουργείο προχωρά», είπε, «με την εφαρμογή της πολιτικής ανοικτών αιθέρων και βελτίωσης διακρατικών συμφωνιών σε αριθμό προορισμών στη Μέση Ανατολή για τους οποίους υπάρχει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον».

Σε ερώτηση προς τους δύο υπουργούς αν αυτή η εταιρεία θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων από τους 550 που απασχολούσαν οι ΚΑ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι χωρίς να είναι προδιαγεγραμμένο θα μπορούσαν οι τελευταίοι οι υπάλληλοι των ΚΑ αλλά και άλλοι που είχαν φύγει με σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, να εργοδοτηθούν στη νέα εταιρεία.

Διευκρίνισε ότι η εν λόγω εταιρεία θα είναι ιδιωτική και οι προσλήψεις δεν θα μπορούν να γίνουν καθ υπόδειξη της κυβέρνησης.

«Δεν θα απέκλεια ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επιβάλει τις προσλήψεις σε μία ιδιωτική εταιρεία» παρατήρησε.

Αναφερόμενος στα δικαιώματα των εργαζομένων που από σήμερα περιλαμβάνονται στη λίστα ανέργων, ο υπουργός οικονομικών τόνισε εμφαντικά ότι «οι τελευταίοι εργαζόμενοι της εταιρείας συμπεριφέρθηκαν κατά την διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου με επαγγελματισμό και αξιοπρέπεια. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των μισθών που δικαιούνται».

Με βάση το νόμο θα πρέπει να καταβληθούν στους υπαλλήλους δύο μηνιαίοι μισθοί, πλην των συνταξιοδοτικών τους ωφελημάτων.

Θα λάβουν επίσης όλα όσα δικαιούνται από το ταμείο προνοίας της εταιρείας. Αυτό περιλαμβάνει και την κάλυψη του τεράστιου ελλείμματος στο ταμείο προνοίας που, και αυτό, όπως είπε, είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Το μηνιαίο μισθολόγιο των ΚΑ, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, ανερχόταν περίπου στα €2 εκ.

Παύει να θεωρείται δρώσα οικονομική μονάδα

Ο υπουργός οικονομικών, επεσήμανε ότι με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η εταιρεία παύει να θεωρείται δρώσα οικονομική μονάδα και θα απολέσει, αμέσως, είπε, την άδεια λειτουργίας της.

Εξήγησε ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί πτητικό πρόγραμμα.

Ανέφερε ότι απόψε ενδέχεται η αδειοδοτική αρχή για τις αεροπορικές εταιρείες (Air Transport Licensing Authority, ATLA ) να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας άδεια λειτουργίας των ΚΑ.

Υποστήριξε ότι δεν είναι η κυβέρνηση που κλείνει τις ΚΑ, αλλά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη και χωρίς άδεια εκτέλεσης πτήσεων.

Τίθεται, πρόσθεσε, σε κίνηση και η διαδικασία ορισμού εκκαθαριστή.

Οι πληροφορίες φέρουν τις ιδιοκτήτριες εταιρείες των αεροσκαφών που ενοικίαζαν οι ΚΑ να κατέρχονται στην Κύπρο και να τα μεταφέρουν στις βάσεις τους.

Επίσης, το μοναδικό ιδιόκτητο αεροσκάφος των ΚΑ θα κατασχεθεί από την Ηermes Airport, για να αποπληρωθούν τέλη που της οφείλει η εταιρεία.

Η εταιρεία έχει επίσης υποχρεώσεις προς τρίτους της τάξης των €2 εκ. και καταθέσεις της τάξης των €18 εκ. Παράλληλα έχει υποχρέωση, μέσα σε τέσσερις μήνες να επιστρέψει στο κράτος €66,1 εκ. συν τους τόκους, που αποτελούσαν κρατικές ενισχύσεις του 2012 και κρίθηκαν παράνομες από την ευρωπαϊκή επιτροπή.


Όπως αναφέρθηκε, η τελευταία πτήση των ΚΑ επρόκειτο να γίνει απόψε από την Αθήνα.

Η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωση στις 6μμ ότι κρίνει την κρατική χορηγία των €103 εκ. που έλαβαν οι ΚΑ ως ενίσχυση για αναδιάρθρωση τους το 2012 ως παράνομη.

Συγκεκριμένα στην απόφαση της η ΕΕ σημειώνει ότι οι κρατικές χορηγίες που πήραν οι ΚΑ είναι ασυμβίβαστες με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να επιστραφούν στους φορολογούμενους από την εταιρεία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι ΚΑ δεν είχαν καμία προοπτική να καταστούν βιώσιμες και θεωρεί μη ρεαλιστικές τις παραδοχές του σχεδίου αναδιάρθρωσης που υπέβαλε η εταιρεία.

Η διεύθυνση ανταγωνισμού καλεί τις ΚΑ να καταβάλουν προς το κράτος όλες τις παράνομες χορηγίες που έχουν πάρει το 2012.