You are here

Χειμώνας: Πρωτοβουλίες καινοτόμου επιχειρηματικότητας

16/03/2023 10:14

Η Κύπρος στηρίζει πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας προς επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Στέλιος Χειμώνας, εκπροσωπώντας την Κύπρο σε Υπουργική Διάσκεψη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής της Κοινωνίας της Πληροφορίας (World Summit on the Information Society Forum – WSIS 2023) που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), στις 15 Μαρτίου 2023, στη Γενεύη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως κινητήριων μοχλών για την επιτάχυνση της επίτευξης των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN Sustainable Development Goals – SDGs).

Παράλληλα, προστίθεται ότι οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και βέλτιστες πρακτικές ως προς τη διαμόρφωση της Παγκόσμιας Ψηφιακής Πυξίδας, ενός συνόλου αρχών και πολιτικών που θα διέπει την οικοδόμηση ενός ψηφιακού μέλλοντος ασφαλούς και επωφελούς για όλους.

Σημειώνεται ακόμη ότι στο πλαίσιο της Συνόδου, συζητήθηκε η πρόταση για τη δημιουργία Συμμαχίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για την Ψηφιακή Ανάπτυξη, ενός δικτύου κρατών και οργανισμών που θα στηρίξει τις προσπάθειες εθνικών οικοσυστημάτων ως προς το να αναπτύξουν ικανότητες απαραίτητες για να πρωτοστατήσουν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δρ Χειμώνας στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η Κύπρος στηρίζει πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας προς επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφερόμενος σε σημαντικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού και φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και σε άμεση συνάρτηση με τους στόχους της εθνικής ψηφιακής ατζέντας.

Προστίθεται ακόμη ότι ο Δρ. Χειμώνας, ανάμεσα σε άλλα, εξήγησε τη σημασία της ανάπτυξης ανθεκτικών ψηφιακών υποδομών και της διασφάλισης καθολικής πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες σύνδεσης με το διαδίκτυο για μία βιώσιμη και δίκαιη ψηφιακή μετάβαση.

«Σε αυτό προσβλέπουμε και στην Κύπρο μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων όπως κρατική επιχορήγηση της σύνδεσης των νοικοκυριών με υψηλές ταχύτητες, αλλά και της επέκτασης της ανάπτυξης δικτύων σε κάθε γωνιά του νησιού», επισήμανε ο Δρ Χειμώνας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στον εξίσου σημαντικό πυλώνα της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των ψηφιακών ικανοτήτων των πολιτών, ούτως ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες ανά το παγκόσμιο να διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για να αξιοποιούν στο μέγιστο τις ανεξάντλητες δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Σε εθνικό επίπεδο, είπε ο Δρ Χειμώνας, «έχουμε καταρτίσει ένα ολιστικό σχεδιασμό, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργείου, που προνοεί δράσεις αξίας πέραν των 24 εκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας αλλά και την οικοδόμηση μίας ανοικτής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας».

Αναφέρεται ακόμη ότι ο Δρ Χειμώνας υπογράμμισε ότι τέτοιες δράσεις περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης για το εργατικό δυναμικό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον γενικό πληθυσμό αλλά και ειδικές ομάδες όπως άτομα τρίτης ηλικίας και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, με τρόπο που να αξιοποιούνται οι ψηφιακές τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση, να καλλιεργούνται οι δεξιότητες του μέλλοντος αλλά και να προωθείται η επαγγελματική κατεύθυνση STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).