You are here

Χρεοκοπεί η Arthur Andersen?

15/03/2002 11:36
Φάκελος Enron: Επιπτώσεις για Arthur Andersen

Κατηγορίες για «παρεμπόδιση της δικαιοσύνης» αντιμετωπίζει από χθες η Arthur Andersen για την καταστροφή εγγράφων που αφορούσαν την Enron. Αυτή η εξέλιξη αφήνει την Andersen ουσιαστικά με επιλογές τύπου «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» αφού θα πρέπει είτε να πουλήσει κομμάτια της σε άλλους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους, είτε να κηρύξει πτώχευση. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να δώσει τη μάχη της στα δικαστήρια εναντίον του Justice Department, κάτι που θα πάρει πολύ χρόνο και θα οδηγήσει στη φυγή πολλών πελατών.

Στην πρώτη περίπτωση, που φαντάζει ως η ιδανικότερη λύση για την Arthur Andersen, ενδιαφέρον υπήρξε από πλευράς KPMG, η οποία πριν προχωρήσει θα πρέπει να βρει τρόπο να προστατευτεί από πιθανές δικαστικές γνωματεύσεις εναντίον της Andersen αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι «The New York Times» αναφέρουν ότι ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος αγοραστής θα προτιμούσε να περιμένει τηνAndersen να κηρύξει πτώχευση, κάτι που θα παρείχε μερική προστασία στον αγοραστή έναντι των υποχρεώσεων της Arthur Andersen. Η λύση της πτώχευσης, όμως, θα οδηγούσε στη συρρίκνωση της πελατειακής βάσης της εταιρίας λόγω μαζικής φυγής πελατών κάτι που θα έκανε την εξαγορά της εταιρίας λιγότερο ελκυστική.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Arthur Andersen «παλεύει» με το χρόνο τόσο από πλευράς εξεύρεσης αγοραστή όσο και αποτροπής της συρρίκνωσης της πελατειακής της βάσης.