You are here

Κ. Λοΐζου: «Δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του το ΧΑΚ»

26/05/2002 21:44
Την άποψη ότι το ΧΑΚ πρέπει να ενωθεί με το Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους εκφράζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Πρόεδρος του τουριστικού οργανισμού Λούης, Κωστάκης Λοΐζου. Δηλώνοντας απογοήτευση για την κατάσταση που επικρατεί στο ΧΑΚ ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας δηλώνει ότι «η Κύπρος είναι μικρή για να έχει δικό της ανεξάρτητο χρηματιστήριο».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κύριος Λοΐζου δήλωσε δε ότι ίσως «δεν θα έμπαινε η LCL στο Χρηματιστήριο σήμερα» αν γνώριζε την κατάσταση. Σχολιάζοντας την απόφαση την εταιρείας να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά (η Λούης άντλησε κοντά στα ΛΚ 9 εκατομμύρια από το IPO) ο Πρόεδρος της εταιρείας είπε: «Γιατί βάζεις μια εταιρεία στο Χρηματιστήριο; Ο κυριότερος λόγος είναι για να αντλήσεις κεφάλαια τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας. Στην Κύπρο φαίνεται πως δεν υπάρχουν πολλά κεφάλαια για το Χρηματιστήριο. Τα περισσότερα κεφάλαια τα οποία εμφανίστηκαν, σε μια χρονική περίοδο, ήταν λεφτά τζόγου, δεν ήταν κεφάλαια που προορίζονταν για μεσο-μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Έλεγαν «θα αγοράσω σήμερα, θα πουλήσω αύριο και θα βγάλω ένα κέρδος». Δεν ήταν λεφτά τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κεφάλαια ανάπτυξης για τις εταιρείες. Εάν δεν μπορείς να αντλήσεις κεφάλαια από μια αγορά, για ποιο λόγο να κάνεις την εταιρεία δημόσια; Είναι καλύτερα να είσαι μόνος σου».

Στην συνέντευξη ο κύριος Λοΐζου αναφέρει πάντως ότι η συμφωνία με τη TUI – Thompson «πολύ πάνω από $100 εκατομμύρια».

Για τις διαπραγματεύσεις της Λούης με το Hilton International για το καθεστώς διαχείρισης του ομώνυμου ξενοδοχείου ο Κύπριος επιχειρηματίας δεν αποκλείει τη διακοπή του συμβολαίου σε περίπτωση αδιεξόδου, αν και επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται προς αίσιο τέλος.