You are here

K.A.: Ολοταχώς σε μείωση προσωπικού και διευθυντών

23/03/2004 07:42
Μαραθώνια εξελίχθηκε η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών ενώπιον του οποίου τέθηκε μεταξύ άλλων προς αξιολόγηση η επιστολή των υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών σε σχέση με τα οικονομικά της εταιρίας αλλά και με την πορεία των ερευνών που διεξάγουν διεθνείς οίκοι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της StockWatch, η επιστολή των δύο αρμόδιων υπουργών για τις ΚΑ αντιμετωπίσθηκε στο πλαίσιο του προβληματισμού και είναι ενδεικτική η δήλωση ανώτερου στελέχους της εταιρίας στην ιστοσελίδα μας ότι «η υπουργική επιστολή αποτέλεσε απλά εφαλτήριο προβληματισμού μεταξύ των μελών της διοίκησης». Η ίδια πηγή τόνισε ότι η επιστολή ενεθάρρυνε ακόμη περισσότερο τη διοίκηση της εταιρίας να προωθήσει με μεγαλύτερη ακόμη αποφασιστικότητα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης.

Είναι εκ των ουκ άνευ, ανέφερε η ίδια πηγή, η μείωση του εργατικού κόστους της εταιρίας. Και σημείωσε: «Η δομή των Κυπριακών Αερογραμμών πολύ σύντομα θα ανασυγκροτηθεί στο πλαίσιο της κεντροποίησης ή ομαδοποίησης. Τμήματα της εταιρίας που είναι ζημιογόνα και μη αποδοτικά θα αναστείλουν τη λειτουργία τους. Προσωπικό που θα περισσεύσει από το κοσκίνισμα της εταιρίας θα βγει πλεονάζον και μαζί ασφαλώς και ένα αριθμός διευθυντών».

Η StockWatch είχε γράψει πριν λίγες εβδομάδες τις προθέσεις της εταιρίας με βάση τον κεντρικό της στόχο που είναι η μείωση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων. Δυστυχώς, κατά τη διεύθυνση, περισσεύει διευθυντικό προσωπικό με βάση και τα αποτελέσματα έρευνας ειδικών.

Ο πρόεδρος της εταιρίας που ρωτήθηκε χθες το βράδυ σχετικά φρόντισε για καθαρά λόγους τάξεως να επισημάνει: «Η εν λόγω απόφαση θα ληφθεί αναπόφευκτα. Όμως πριν τη λήψη τελικών αποφάσεων θα ενημερωθούν όλες οι επηρεαζόμενες συντεχνίες του προσωπικού. Τίποτε δεν θα αποφασισθεί χωρίς να ενημερωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και ασφαλώς δεν εγείρεται θέμα να θυματοποιηθεί έστω ένα μέλος του προσωπικού. Θα ακολουθηθούν οι πρόνοιες του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και ασφαλώς οι συλλογικές συμβάσεις του προσωπικού με την εργοδοσία».

Η κατάργηση υπηρεσιών των ΚΑ ήταν επίσης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και αυτό το οποίο σίγουρα φαίνεται να τροχοδρομείται είναι η κατάργηση του τμήματος τροφοδοσίας στο αεροδρόμιο Πάφου. Αλλά κι αυτό ακόμη θα αποφασισθεί σε συνεννόηση με τις επηρεαζόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πάντως ο κύριος Λοϊζίδης στις ψεσινές του δηλώσεις (η συνεδρίαση άρχισε στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 10.15 το βράδυ) τόνισε την ανάγκη όπως οι ΚΑ συνεχίσουν την εφαρμογή του στρατηγικού τους σχεδίου με στόχο τη μείωση των δαπανών της εταιρίας με παράλληλο στόχο την αύξηση των εσόδων και της παραγωγικότητας.

Συναφείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η επιστολή των υπουργών δεν πρόκειται να απαντηθεί καθώς δεν εγείρεται, κατά τη διοίκηση των ΚΑ, θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης ΚΑ και κυβέρνησης. Το ΔΣ της εταιρίας αποφάσισε όπως η κυβέρνηση μέσω των δύο υπουργών τυγχάνει τακτής ενημέρωσης με εμπιστευτικά σημειώματα προς τους δύο υπουργούς.

Του Λεύκου Χρίστου