You are here

Καρτέλ: Τα «ελαφρυντικά» για Τράπεζες

18/06/2004 14:11
«Την ερχόμενη Τρίτη οι αγορεύσεις των δικηγόρων των Τραπεζών θα είναι για μετριασμό της ποινής, ενώ αναμένεται ότι θα εκδοθεί και η απόφαση», δήλωσαν στη Stockwatch, πηγές της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού αναφορικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν Κύπρου (BOC), Λαϊκή (CPB) και Ελληνική (HB), για προσυνεννοήσεις στην τιμολογιακή τους πολιτική. Οι ίδιες πηγές πάντως, αρνήθηκαν επίμονα να επιβεβαιώσουν, χωρίς όμως και να το διαψεύδουν, ότι οι Τράπεζες παραδέχθηκαν ενοχή κατά τη χθεσινή διαδικασία. «Από την Επιτροπή δεν διέρρευσε οτιδήποτε αναφέρεται στα σημερινά δημοσεύματα», τόνισαν κατηγορηματικά οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα όμως με άλλες πηγές, κατά τη χθεσινή διαδικασία BOC – CPB – HB, παραδέχθηκαν ενοχή και συμφωνήθηκε όπως οι αγορεύσεις για μετριασμό της ποινής (που επιβεβαιώνει άλλωστε και η Επιτροπή Ανταγωνσιμού) γίνουν την ερχόμενη Τρίτη.

Όπως εξάλλου, πληροφορούμαστε, το ύψος του προστίμου αναμένεται να καθορισθεί στη βάση μεριδίου που κατέχει η κάθε τράπεζα, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα λάβει υπόψη της κατά τον μετριασμό της ποινής α) τη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση και την προσπάθεια που καταβάλλουν εδώ και δύο χρόνια για ανάκαμψη β) το ύψος του προστίμου να μην επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα των μετόχων, πολλοι εκ των οποίων έχουν «εγκλωβιστεί» από τη διετία 1999 – 2000 και γ) τους παράγοντες που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στο μεταξύ, όλες οι πληροφορίες που εξασφάλισε η StockWatch, επιβεβαιώνουν σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την «τακτική» που θα τηρήσουν οι τράπεζες για μετριασμό της ποινής. Η αιτιολόγηση θα στηριχθεί στη θέση ότι οι συνεννοήσεις δεν έγιναν με δόλιο σκοπό ώστε να ξεγελάσουν τους πελάτες τους, αλλά ότι ήταν αποτέλεσμα της μεταβατικής περιόδου προς την πλήρη ελευθεροποίηση της αγοράς. Παράλληλα, το μικρό μέγεθος της κυπριακής αγοράς δεν επιτρέπει μεγάλες διαφορές αλλά αντιθέτως συγκλίνει, προς την κατεύθυνση επιτοκιακής πολιτικής με πολύ μικρές διαφορές στη χειρότερη περίπτωση.

Επίσης, θα υποστηρίξουν πως οι συνεννοήσεις στη «μεταβατική περίοδο» οι οποίες ήταν και σε γνώση της Κεντρικής Τράπεζας, απέτρεψαν εν δυνάμει κινδύνους για κλυδωνισμούς στην οικονομία και κυρίως, πως σε καμία απολύτως περίπτωση, οι όποιες συνεννοήσεις, δεν νόθευσαν τον ανταγωνισμό.

Του Κυριάκου Κυριακίδη