You are here

Κατά των ιδιωτικοποιήσεων η ΠΕΟ

29/09/2022 13:05

Την θέση αρχής της ΠΕΟ, ότι είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και ότι η Cyta πρέπει απαραίτητα να παραμείνει οργανισμός κοινής ωφελείας, επανέλαβε η ΓΓ της Ομοσπονδίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπεία της ΠΕΟ στη Cyta, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΣ και τον ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή (ΑΕΔ) της Αρχής. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Cyta, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, και ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ CYTA, Νίκος Καρατζιάς, έγινε «στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης της ΠΕΟ στο ρόλο που διαδραματίζει η CYTA, ως Ημικρατικός Οργανισμός, στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας».

Η κ. Χαραλάμπους, ανέφερε ότι με τα αποτελέσματα που καταφέρνει η Cyta, αποδεικνύει ότι μπορεί να αντέξει σε συνθήκες ανταγωνισμού και πρόσθεσε, πως υπάρχουν περιθώρια εκσυγχρονισμού στο θεσμικό πλαίσιο και τρόπο λειτουργίας της Cyta, ώστε να είναι ένας σύγχρονος και ευέλικτος οργανισμός κοινής ωφελείας και ότι η ΠΕΟ θα συμβάλει εποικοδομητικά και σε αυτή την κατεύθυνση, με τη στάση της. 

Σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΓΓ της ΠΕΟ εξέφρασε την ικανοποίηση της για τον διάλογο και τις υγιείς εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν στη Cyta, αλλά και την αντίθεσή της, σε όποια φαινόμενα παρουσιάζονται με μορφές απασχόλησης που έχουν χρησιμοποιηθεί από την Αρχή, όπως αγορά υπηρεσιών, που συνιστούν απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Επιπλέον, η ΓΓ της ΠΕΟ, ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και ο διάλογος για ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που εκκρεμούν. 

Ειδικότερα όσον αφορά, το ωρομίσθιο προσωπικό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΟ, η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθούν λύσεις στα πιο σημαντικά και άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η ομάδα εργαζομένων, που είναι η αύξηση στα ημερομίσθια τους, η διασαφήνιση των ρόλων και καθηκόντων που θα εκτελούν και γενικότερα η βελτίωση των όρων εργασίας τους.

Ανέφερε επίσης, ότι γι’ αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων χρειάζεται να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εμπίπτουν στο συνταξιοδοτικό σχέδιο που συζητείται αυτήν την περίοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΟ, ειδική μνεία έγινε για την ανάγκη άμεσου τερματισμού του άδικου μέτρου της αποκοπής 10%, στους νεοπροσλαμβανόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.  

Τέλος, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε στον Πρόεδρο της Cyta, ότι η ΠΕΟ θα είναι πάντα έτοιμη για δημιουργικό διάλογο για το καλό της Cyta και των εργαζομένων της, έχοντας όμως πάντα ως γνώμονα την ανάγκη η Cyta, να παραμείνει οργανισμός κοινής ωφελείας, ενώ ο Πρόεδρος και o ΑΕΔ της Cyta ευχαρίστησαν την αντιπροσωπεία της ΠΕΟ για τη στήριξη στον οργανισμό, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει συναντίληψη, όσον αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους της Cyta και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.