You are here

Καταθέσεις: Ποιοι κέρδισαν τη μάχη των £24 δισ.

10/07/2007 13:27

• Τι δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία


Σε μάχη των μεγάλων εξελίσσεται ο ανταγωνισμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την καταθετική πίττα των £24 δισ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας αποτυπώνουν αισθητές αλλαγές στα καταθετικά μερίδια, υπέρ, κυρίως, των μεγάλων παικτών και σε βάρος των μικρών. Μεγάλοι κερδισμένοι της καταθετικής κούρσας τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα και η Alpha Bank που ενίσχυσαν σημαντικά τα μερίδια τους σε βάρος της Ελληνικής Τράπεζας και τριών μικρότερων ανταγωνιστών. Όσο για τις δύο μεγάλες τράπεζες, αρκέστηκαν σε μικρή αύξηση των μεριδίων τους – κατά 0,1%.


Από το τέλος Δεκεμβρίου 2006, η καταθετική πίττα μεγεθύνθηκε με ρυθμό 4,1%, αφού το σύνολο των καταθέσεων αυξήθηκε από £22,9 δισ. σε £23,9 δισ. τον Απρίλιο. Οι δύο μεγάλες τράπεζες και τα ΣΠΙ κατάφεραν να ξεπεράσουν αισθητά αυτό το ρυθμό, μεγεθύνοντας το καταθετικό τους χαρτοφυλάκιο κατά 4,5% και 5,8%, αντίστοιχα. Σφήνα στα σχέδια των μεγάλων μπήκε η Alpha Bank, που κατάφερε να αυξήσει τις καταθέσεις με ρυθμό σχεδόν τετραπλάσιο από αυτό της αγοράς – 15,3%.

Από τα £943 εκ. που εισέρευσαν στα τραπεζικά καταθετικά ταμεία ως πρόσθετες καταθέσεις, τα £192 εκ. αφορούσαν καταθετικούς λογαριασμούς με την Alpha. Στα ταμεία των ΣΠΙ και της Τρ. Κύπρου μπήκαν από £312 εκ. και στα ταμεία της Marfin Laiki άλλα £221 εκ. Από το Δεκέμβριο του 2006, η Ελληνική Τράπεζα έχασε καταθετικούς λογαριασμούς £68 εκ. περίπου.

Απώλειες είχαν επίσης και τέσσερις μικρές τράπεζες: H Εθνική, η Arab, η Universal και ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης.