You are here

Κατεβάζουν ξανά ρολά πέραν των 30 χιλ. επιχειρήσεων

26/04/2021 06:48

Σε διάστημα δεκατριών μηνών από την έναρξη της πανδημίας, η Κύπρος εισέρχεται από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, στο τρίτο lockdown. Υπολογίζεται ότι θα κατεβάσουν ρολά γύρω στις 30 χιλ. επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι (συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν άνοιξαν ποτέ). Επηρεάζονται επίσης δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Ήδη εκπρόσωποι κλαδικών επαγγελματικών οργανώσεων και των εργοδοτικών οργανώσεων κρούουν τον κώδωνα για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Πολλοί μάλιστα μιλούν πλέον για χιλιάδες λουκέτα. Στο λιανικό εμπόριο τονίζουν ότι έχουν βρεθεί με την πλάτη στο τοίχο ξανά σε περίοδο αγοραστική και εκεί που ανέμεναν να αναπνεύσουν λίγο, τα νέα μέτρα τους σπρώχνουν ακόμα πιο βαθιά προς τον πάτο. Τα ίδια περίπου αναφέρουν και οι εκπρόσωποι των κέντρων αναψυχής.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι και εμπλεκόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που τονίζουν ότι μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμα ο τομέας αλλά το νέο lockdown στέλνει πολύ αρνητικά μηνύματα σε μια περίοδο που όλοι προσπαθούσαν να ξεκινήσουν οι κρατήσεις.

Σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, κατά το 2020 έτυχαν στήριξης περισσότεροι από 190 χιλ. εργαζόμενοι ενώ τον περασμένο Ιανουάριο αναφέρθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών ότι δαπανήθηκαν μέχρι τότε για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων πέραν του €1,6 δισ.

Το νέο σκληρό lockdown, θα λήξει τα μεσάνυκτα της 9ης Μαΐου, εάν και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στόχος είναι η αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, καθώς τις τελευταίες 20 ημέρες καταγράφηκαν πάνω από 13.000 περιστατικά ενώ το σύστημα υγείας έφθασε στα όρια του.

Από σήμερα σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, με ελάχιστές εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα από σήμερα μέχρι και τις 9 Μαΐου, επιστρέφουμε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και τις 05:00 το πρωί.

Η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο μία φορά ημερησίως με αποστολή SMS στο 8998.  

Εξαίρεση από την αποστολή μηνύματος αποτελεί η μετάβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, με σκοπό τον εμβολιασμό.

Λουκέτο από σήμερα μπαίνει ξανά στους χώρους εστίασης. Τα καφέ και τα εστιατόρια ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με εξαίρεση τις υπηρεσίες που αφορούν κατ' οίκον διανομή και take away.

Ρολά κατέβασαν από σήμερα και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων ποτών και τροφίμων ή πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης (υπεραγορές).

Επιπλέον ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα κουρεία, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, καθώς και η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων, ενώ θα επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους με μέγιστο αριθμό δύο άτομα.

Ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και η προδημοτική του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στη βάση του νέου διατάγματος του Υπουργείου Υγειάς απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και οι αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Θα επιτρέπεται μόνο η τηλεκπαίδευση και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή.

Κλείνουν για 14 ημέρες και οι επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων. Τα υπαίθρια και κλειστά θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφοι και αίθουσες θεαμάτων.

Η πανδημία επιβάλλει ακόμη ένα διαφορετικό Πάσχα.

Δημόσιες Υπηρεσίες

Στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται από σήμερα η υποχρεωτική τηλε-εργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, με εξαίρεση τις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους, με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα 3 άτομα και μέγιστο τα 25 ανά υποστατικό.

Αυξάνεται επίσης στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης των εργοδοτουμένων σε εβδομαδιαία βάση.

Μέτρα και στις εκκλησίες

Τη Μεγάλη Εβδομάδα (από τις 26 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου) στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για την COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας επιτρέπεται επίσης η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να είναι πίσω στα σπίτια τους μέχρι και τις 21:00, ώρα κατά την οποία θα τίθεται σε ισχύ η βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το Μεγάλο Σάββατο η απαγόρευση μετακίνησης θα τεθεί σε ισχύ στη 01:00 τα ξημερώματα και όχι στις 9, για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία.

Σημειώνεται ότι για μετάβαση στην εκκλησία κατά τη Μεγάλη Βδομάδα, επιβάλλεται η αποστολή SMS στο 8998 και επιλογή της Κατηγορίας 7.

Περιλαμβάνει και δύο sms το μενού

Δύο sms και όχι ένα θα έχουν τελικά στη διάθεση τους οι πολίτες την Κυριακή του Πάσχα, την οποία και θα την γιορτάσουν με περιορισμένο αριθμό ατόμων σε κάθε σπίτι. Πέραν από τους μόνιμα διαμένοντες θα μπορούν να παρευρίσκονται άτομα από 2 διαφορετικές οικογένειες, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανηλίκων.

Την ίδια ώρα, όσοι επιθυμούν να περάσουν το διάστημα των πασχαλινών διακοπών στην εξοχική τους κατοικία θα μπορούν να το πράξουν, μόνο για την περίοδο 29 Απριλίου με 3 Μαΐου (Μεγάλη Πέμπτη μέχρι Δευτέρα του Πάσχα).

Το κουδούνι εξόδου από την νέα καραντίνα θα χτυπήσει την Δευτέρα 10 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα και θα επανέλθουν οι ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου