You are here

Καθηλωμένα τα αναπτυξιακά πλάνα επιχειρήσεων

23/11/2022 06:23

Η ενεργειακή κρίση, η αβεβαιότητα στην οικονομία και οι αυξήσεις επιτοκίων, θέτουν φρένο στα αναπτυξιακά πλάνα των επιχειρήσεων καθώς το κόστος χρηματοδότησης εκτοξεύεται στα ύψη ανατρέποντας τους όποιους σχεδιασμούς για επενδύσεις.

Πριν ακόμα συνέλθουν από την πανδημική και τη ρωσο-ουκρανική κρίση, ένας νέος πονοκέφαλος προστίθεται στο κεφάλι των επιχειρήσεων που αφορά το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης ελέω των αποφάσεων της ΕΚΤ για αυξήσεις επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα ιστορική αύξηση επιτοκίων στις 27 Οκτωβρίου, στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που άγγιξε το 10% το Σεπτέμβριο. Προηγήθηκαν δύο άλλες αυξήσεις, τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο. Νέα αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να αποφασιστεί στη νέα συνεδρία της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 8,8% τον Οκτώβριο, από 8,7% το Σεπτέμβριο και 10,9% τον Ιούλιο που ήταν το ψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1981.

Ο οικονομολόγος, Στέλιος Πλατής, σημειώνει στη StockWatch ότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερες μηνιαίες δόσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων τους. «Αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα για την υλοποίηση των στρατηγικών τους προγραμματισμών και των αναπτυξιακών τους πλάνων», σημειώνει.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των νοικοκυριών αναμένεται να επηρεάσει την κερδοφορία (αλλά και ενδεχομένως τη ρευστότητα) αρκετών επιχειρήσεων οδηγώντας σε αναβολή υλοποίησης στρατηγικών πλάνων.

«Όσο ανεβαίνει το κόστος του χρήματος η απαιτούμενη απόδοση μιας επένδυσης ανεβαίνει. Άρα μειώνεται ο αριθμός και το φάσμα των πιθανών επενδύσεων – απαραίτητο συστατικό της στρατηγικής ανάπτυξης μιας επιχείρησης», τονίζει.

Την αναμενόμενη μείωση των επενδυτικών πλάνων των εταιρειών, σκιαγραφούν και οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ανέφερε στη StockWatch ότι το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, θα οδηγήσει αριθμό εταιρειών σε αναστολή των αναπτυξιακών τους πλάνων. Όπως κατέδειξε και η πρόσφατη έρευνα των επιμελητηρίων, τόνισε, αυτό που κοιτάζουν οι επιχειρήσεις είναι να μετριάσουν τις ζημιές τους παρά να αναπτύξουν επενδυτικά πλάνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας 30ης έρευνας των Ευρωεπιμελητήριων, τα πράγματα θα χειροτερέψουν το 2023. 

Όπως αναφέρει η έκθεση, τα σημαντικότερα προβλήματα των κυπριακών επιχειρήσεων το 2023 αναμένεται να είναι το ψηλό κόστος εργασίας κατά 21% και κατά 19% η δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης σε ενέργεια και πρώτες ύλες.

Ποσοστό 18% αναμένει ότι το 2023 φέρνει προβλήματα για τις επιχειρήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ ποσοστό 15% αναμένει ελλείψεις εργαζομένων με δεξιότητες και εξειδίκευση.

Επιπλέον, ποσοστό 14% σημειώνει ανησυχίες λόγω νέων πιθανών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Στην ενότητα επενδύσεις, το 56,1% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα μείνουν αμετάβλητες, το 28,3% αναμένει αύξηση και το 29,3% αναμένει μείωση.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σημειώνει ότι όσο πιο αυξημένο είναι το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τόσο επηρεάζονται τα αναπτυξιακά τους πλάνα. Τονίζει ότι το 2023, αναμένεται να είναι ένα πολύ δύσκολο έτος για όλους.

Ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου, επισημαίνει ότι παρά το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης εταιρείες, κυρίως τεχνολογίας, επιλέγουν την Κύπρο για ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.

Της Γεωργίας Χαννή