You are here

Κέρδη €4 εκ. για Logicom

05/05/2017 09:48
Αύξηση των κερδών της ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2017 η εταιρεία πληροφορικής Logicom λόγω της μεγέθυνσης του κύκλου εργασιών της και της μείωσης στα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας αυξήθηκε κατά 34,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, από €3 εκ. σε €4,1 εκ.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 12,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 φθάνοντας τα €222,5 εκ. από €197,9 εκ. Ο κύκλος εργασιών του τομέα διανομής παρουσίασε αύξηση της τάξης του 11,4%, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στις αγορές του Αραβικού Κόλπου και της Σαουδικής Αραβίας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ο κύκλος εργασιών των τομέων παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής παρουσίασε επίσης αύξηση της τάξης του 33,9%, κυρίως λόγω της παρουσίας νέων έργων στην κυπριακή αγορά.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους παρέμεινε στα ιδία περίπου επίπεδα και βρίσκεται στο 7,0% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με 6,9% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα άλλα εισοδήματα αφορούν συνεισφορές από τους προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους, καθώς και εισοδήματα από συνεργασίες με τρίτους.

Η αύξηση στα έξοδα διοίκησης κατά €1,1 εκ. και σε ποσοστό 13,4%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξόδων προσωπικού και υποδομών, ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού επέκτασης του συγκροτήματος σε νέες αγορές και της διεύρυνσης της γκάμας των διαθέσιμων προϊόντων.

Το κέρδος από λειτουργικές δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 13,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, και ανέρχεται σε €6 εκ. έναντι €5,3 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών.

Η συναλλαγματική διαφορά που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ, είχε θετική επίδραση στα αποτελέσματα του συγκροτήματος και ανέρχεται σε κέρδος €39,6 χιλ. σε σχέση με ζημιά €144,5 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Οι αναφορές στη ζημιά με τις από κοινού ελέγχου εταιρείες και συνεταιρισμό και στη ζημιά που αναλογεί στο δικαίωμα μειοψηφίας αφορούν κυρίως λειτουργικές ζημιές στη μονάδα αφαλάτωσης της Λάρνακας. Η μονάδα αφαλάτωσης στην Επισκοπή παρουσιάζει κέρδος για την περίοδο.

Αναφορικά με τις προοπτικές, αναφέρεται ότι παρά τις υπάρχουσες συνθήκες αγοράς που χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα λόγω της οικονομικής αστάθειας σε ορισμένες από τις περιοχές δραστηριότητας του συγκροτήματος, κατά το πρώτο εξάμηνο 2017, οι προοπτικές συνεχίζουν να είναι καλές.

Η προσπάθεια της αναλογικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών και της αύξησης της παραγωγικότητας θα συνεχιστεί.

Γ.Χ.