You are here

Κέρδισε 3 θέσεις στο «επιχειρείν» η Κύπρος

25/10/2019 12:24

Τρεις θέσεις κέρδισε η Κύπρος στο επιχειρείν, σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business» 2020. Συγκεκριμένα, η Κύπρος καταλαμβάνει την 54η θέση από το σύνολο 190 χωρών σε σχέση με την 57η θέση που κατείχε ένα χρόνο πριν.

Η έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας αξιολογεί και κατατάσσει κάθε χώρα στη βάση δέκα παραγόντων οι οποίοι διέπουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε μία οικονομία. 

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την εγγραφή μιας επιχείρησης, την εξέταση των σχετικών αδειών, την εξασφάλιση ηλεκτρισμού, την καταγραφή ιδιοκτησίας, την εξασφάλιση πιστώσεων, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές, την εφαρμογή συμβάσεων/συμφωνιών και τέλος το κλείσιμο μιας επιχείρησης. 

Όπως αναφέρεται, η Κύπρος έκανε την εκκίνηση μιας επιχείρησης λιγότερο δαπανηρή, μειώνοντας το κόστος για την καταχώρηση μιας επιχείρησης.

Επίσης, η Κύπρος έκανε πιο εύκολη την πληρωμή των φόρων με την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή και την καταβολή υποχρεωτικών εργοδοτικών εισφορών.

Στην εξασφάλιση πιστώσεων η Κύπρος έλαβε την 80η θέση ενώ πέρσι κατείχε την 73η, ενώ όσον αφορά την πληρωμή φόρων την 29η από την 47η, δηλαδή η Κύπρος έκανε ευκολότερη την πληρωμή φόρων.

Στην εξασφάλιση ηλεκτρισμού η Κύπρος έλαβε την 75η από την 70η.

Όσον αφορά την ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν διασυνοριακές συναλλαγές η Κύπρος διολίσθησε στην 50η θέση από την 49η.

Όσον αφορά την εξέταση αδειών, η Κύπρος λαμβάνει την 125η θέση από την 126η θέση που είχε πέρσι. 

Για την προστασία των επενδυτών η Κύπρος κέρδισε 17 θέσεις στην 21η θέση σε σχέση με πέρσι που κατείχε την 38η θέση. 

Σε θέματα καταγραφής ιδιοκτησίας η Κύπρος έλαβε την 71η θέση από την 94η. 

Τις πρώτες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν οι Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Κίνα, Δανία, Κορέα, ΗΠΑ, Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Σουηδία.

Της Γεωργίας Χαννή