You are here

Κερδίζει (ακαδημαϊκό) έδαφος το CNG

03/07/2008 00:55
Στα πλεονεκτήματα του συστήματος μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου (Compressed Natural Gas) μέσω θάλασσας σε σχέση με το υγροποιημένο φυσικό αέριο Liquefied Natural Gas αναφέρθηκαν χθες οι τρεις συζητητές του θέματος «Το debate για το φυσικό αέριο. Τα πραγματικά δεδομένα», που διοργάνωσε η Sharelink.

Εισηγητές στη συζήτηση ήταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας μεταφοράς φυσικού αερίου Sea NG Corporation, David Stenning, ο Διευθυντής του Τμήματος Φυσικού Αερίου του Αμερικανικού Νηογνώμονα (American Bureau of Shipping), Patrick Chaney και ο Δρ. Μιχάλης Οικονομίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον για ενεργειακά θέματα.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν υπέρ του συμπιεσμένου φυσικού αερίου είναι η ασφαλής και αξιόπιστη μεταφορά του, το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, η οικονομικότερη δυνατότητα που παρέχεται για εξόρυξη κοιτασμάτων που είναι δύσκολο να αντληθούν και να υγροποιηθούν, το σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο μπορούν να είναι έτοιμα τα πλοία για τη μεταφορά του, η ευελιξία του ως προς τα σημεία αποστολής και παραλαβής, καθώς και η ασφάλεια της σχετικής τεχνολογίας

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Δρ. Μιχάλης Οικονομίδης ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ότι «η λύση του CNG είναι ιδιαίτερα ελκυστική για την Κύπρο και για άλλες Μεσογειακές χώρες λόγω μεγέθους και γειτνίασης με χώρες που παράγουν φυσικό αέριο όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος».

«Είναι μια λύση που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της χώρας», είπε.

Στον χαιρετισμό του στη συζήτηση ο πρόεδρος του Ομίλου SFS, Χριστόδουλος Έλληνας, επανέλαβε το ενδιαφέρον της Sharelink να εμπλακεί στη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

«Ως μεταφορείς φυσικού αερίου λογικά δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει και τόσο η μορφή του φυσικού αερίου που θα εισαχθεί – εάν δηλαδή είναι υγροποιημένο ή συμπιεσμένο. Πιστεύουμε όμως ότι, στις επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν μέλλον δεν υπάρχει χώρος για επιπόλαιες κινήσεις και βραχυπρόθεσμες προσεγγίσεις σε τόσο σοβαρά θέματα», είπε ο κ. Έλληνας.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να υπάρξει διεξοδική και τεκμηριωμένη συζήτηση γύρω από το θέμα καθώς και πλήρης διαφάνεια για τα υπέρ και τα κατά των επιλογών στο θέμα της εισαγωγής φυσικού αερίου.