You are here

ΚΕΒΕ: Τιτλοποίηση δανείων για ρευστότητα

17/12/2008 10:51
Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την ενέργεια του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση γραμματίων δημοσίου αξίας €1.4 δισ. τα οποία θα απορροφηθούν από τις κυπριακές τράπεζες με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ρευστότητας τους για περίοδο τουλάχιστον 9 μηνών. Οι κυπριακές τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γραμμάτια αυτά ως εγγύηση για άντληση ισόποσης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο μόνο 2.5%. Μέρος των χρημάτων που θα λάβει το κράτος, μέσω των γραμματίων, θα κατατεθούν σε τράπεζες για τόνωση της ρευστότητας στο σύστημα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, η ενέργεια αυτή θα συμβάλει στη σταδιακή μείωση του κόστους του χρήματος και κατ’ επέκταση των δανειστικών επιτοκίων για την κυπριακή οικονομία.

Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα παραχωρήσεων νέων δανειοδοτήσεων για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση για την τιτλοποίηση των δανείων για να μπορέσουν οι τράπεζες να αντλήσουν επιπλέον φθηνή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το συντομότερο δυνατό. «Το μέτρο αυτό θα αποσυμπιέσει το τραπεζικό σύστημα από την ανάγκη παραχώρησης ψηλών καταθετικών επιτοκίων και θα φέρει πιο εύκολα τη σταδιακή μείωση των δανειστικών επιτοκίων που έχει ανάγκη η οικονομία μας», αναφέρεται.

«Τα πρακτικά αυτά μέτρα εφαρμόζονται ήδη στις άλλες χώρες της ευρωζώνης διότι αποτελούν την ουσιαστικότερη προσπάθεια απάμβλυνσης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης», προσθέτει.