You are here

Κρατικές ενισχύσεις €60 εκατ. σε επιχειρήσεις

02/09/2022 14:55

Σχεδόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ, έχουν παραχωρηθεί μέχρι σήμερα σε επιχειρήσεις, υπό τη μορφή κρατικών ενισχύσεων.

Αυτό ανέφερε, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο παρουσίασης με θέμα: «Έννοια και Νομικό Πλαίσιο της Ενιαίας και Συνδεδεμένης Επιχείρησης», την προηγούμενη Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι, μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί σχεδόν €60 εκατ. ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από 13 αρμόδιες αρχές σε 40 προγράμματα.

Σε ανακοίνωση του γραφείου της, αναφέρεται ότι, η παρουσίαση απευθυνόταν σε λειτουργούς των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας, αλλά και σε εκπροσώπους της ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και είχε στόχο την αποτελεσματικότερη και ορθότερη χρήση της Α’ φάσης του Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας.

Η κ. Μιχαηλίδου, μιλώντας στους παρευρισκόμενους, είπε ότι «στόχος είναι, όλα τα οφέλη από την εφαρμογή αυτού του Συστήματος να μετακυλιστούν στην καθημερινή εργασία, κάνοντας τη διαδικασία φιλικότερη για κάθε χρήστη, ομοιόμορφη, γρηγορότερη και ορθότερη, με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας, αλλά πρωτίστως αμεσότερη στη διοχέτευση στοιχείων ανά ενιαία επιχείρηση, για όλα τα προγράμματα από τις αρμόδιες αρχές».

Με ένα κλικ οι κρατικές ενισχύσεις

Όπως ανέφερε, με ένα κλικ θα μπορούμε να έχουμε εικόνα για τις μέχρι σήμερα κρατικές ενισχύσεις.

Δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν μέχρι σήμερα διενεργηθεί πέραν των 35 εκπαιδεύσεων, σε 30 αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένα σε περίπου 250 λειτουργούς και η εφαρμογή του συστήματος είναι πλέον γεγονός, έχουν εντοπίσει ότι εξειδικευμένες έννοιες όπως η «Ενιαία Επιχείρηση» καθώς και η «Συνδεδεμένη Επιχείρηση», χρήζουν μεγάλης προσοχής και σωστής ερμηνείας».

Αδυναμίες στη χρήση του συστήματος

Η κ. Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι οι έννοιες της «Ενιαίας και Συνδεδεμένης Επιχείρησης», είναι έννοιες που πρέπει απαραίτητα να γίνουν κατανοητές από τους χρήστες του Συστήματος και τις επιχειρήσεις, για να υπάρχει αποτελεσματικότερος και ορθότερος έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων που παραχωρούνται και τόνισε ότι, μέσα από τη σημερινή παρουσίαση, ο στόχος είναι να ερμηνεύονται οι έννοιες απ’ όλους τους λειτουργούς, όλων των αρμοδίων αρχών, με τον ίδιο τρόπο και αυτός ο τρόπος να μην είναι άλλος από αυτό που προνοεί ο κανονισμός.

«Εφαρμόζοντας τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο κτίζουμε αξιοπιστία σαν κράτος μέλος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά πρωτοστατούμε και αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση αφού σαν κράτος είμαστε ένα από τα τρία κράτη που έχουν εφαρμόσει το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας», επεσήμανε η Έφορος.

Επιπρόσθετα, τόνισε, ότι όσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί και να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο σύστημα με κατάλληλες πρόνοιες και παραμέτρους, άλλο τόσο είναι σημαντική η συνεχής εκπαίδευση των χρηστών για να κατανοήσουν τις έννοιες και να προσαρμοστούν και να αποδεχθούν την αλλαγή που φέρνει μαζί του ένα νέο σύστημα, με όλα όσα επηρεάζουν την καθημερινότητα τους σε ένα δύσκολο απρόβλεπτο περιβάλλον.

Παρακολούθηση ενισχύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης

Σημείωσε ότι, τα πολλαπλά σχέδια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, συνολικού ποσού €1,2 δισ., θα πρέπει να εφαρμοστούν αποδοτικά με την αποτελεσματικότερη μέθοδο παρακολούθησης και τον ορθότερο τρόπο ελέγχου παραχώρησης των κρατικών ενισχύσεων.