You are here

Κρατούν στην κρίση οι ασφαλιστικές

31/03/2008 15:36

• Σταδιακή απεξάρτηση από ΧΑΚ


Τάσεις ουσιαστικής απεξάρτησης από τις διακυμάνσεις του κυπριακού χρηματιστηρίου παρουσιάζουν τα ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Σε αντίθεση με τις μαζικές απώλειες που κατέγραψαν την περίοδο 2000 – 2001, ακολουθώντας την πορεία του κυπριακού χρηματιστηρίου, η φετινή πτώση του ΧΑΚ δε φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχει ανάλογο αντίκτυπο στις αποδόσεις των επενδυτικών τους μονάδων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα έντεκα μεγαλύτερα ταμεία αύξησαν την αξία τους κατά 0,8% το Φεβρουάριο του 2008 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Την ίδια περίοδο, ο χρηματιστηριακός δείκτης έχασε 21% από την αξία του.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η σύγκριση των αποδόσεων των ταμείων τον τελευταίο μήνα. Η αξία των έντεκα μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων περιορίστηκε το Φεβρουάριο του 2008 στο €1,058 δισ. από €1,083 δισ. τον Ιανουάριο του 2008, μειώθηκε δηλαδή κατά 2,3%. Οι απώλειες του ΧΑΚ την ίδια περίοδο ανήλθαν στο 13%.

Οι fund managers των ταμείων αποδίδουν τις περιορισμένες απώλειες των ταμείων στη σταδιακή μείωση της έκθεσης των funds σε μετοχές, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όπου επίσης παρατηρείται μεγάλη πτώση.

«Η εταιρεία μας έχει επενδύσει περίπου 50% σε μετοχές και 50% σε χρεόγραφα υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας και καταθέσεις. Από τον προηγούμενο χρόνο, ως μέρος της στρατηγικής μας έχουμε μειώσει την εξάρτηση μας σε κυπριακές μετοχές στο 10% - 12%, 5% - 6% επενδύουμε σε ελληνικές μετοχές και το υπόλοιπο περίπου 25% επενδύεται σε μετοχές του εξωτερικού», δήλωσε στη StockWatch ο fund manager της Eurolife, Κωνσταντίνος Σοφοκλέους. «Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τη διασπορά του χαρτοφυλακίου μας σε αγορές που η μεταβλητότητα είναι πιο ήπια σε σχέση με το ΧΑΚ», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, η αξία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου, του μικτού της Eurolife μειώθηκε στα €386,2 εκ. το Φεβρουάριο ή κατά 1,46%.

Η απόδοση του δεύτερου μεγαλύτερου ταμείου, του Cyprialife, δεν παρουσίασε μεταβολή το Φεβρουάριο του 2008. Το ταμείο είναι επενδυμένο 17% σε κυπριακές μετοχές και 13% σε ξένες, ενώ υπάρχει στόχος το συνολικό ποσοστό επένδυσης σε μετοχές να φθάσει το 47%. Στα ακίνητα το ταμείο έχει επένδυση 0% και στόχος είναι να φθάσει το 10%.

Τους τελευταίους μήνες του 2008, η Cyprialife και τα ταμεία προέβηκαν σε σημαντικές πωλήσεις μετοχών της μητρικής τους εταιρείας, Marfin Popular, που έκτοτε χάνει πέραν του 40% της αξίας της.

Μεγαλύτερες απώλειες είχε το ταμείο Growth Fund της Universal Life, που έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από την πορεία των χρηματιστηρίων, αφού 63% του ταμείου είναι επενδυμένο σε μετοχές. Η αξία του περιορίστηκε στα €153,7 εκ., χάνοντας 4,46% σε ετήσια βάση, που είναι σχετικά μικρό αν λάβει κάποιος υπόψη τη μεγάλη έκθεση που έχει η εταιρεία σε μετοχές. Εκπρόσωπος της εταιρείας δεν ήταν σε θέση να παραθέσει πρόσθετα στοιχεία που να εξηγούν τις σχετικά μικρές απώλειες του ταμείου.

Το Property Fund της ίδιας εταιρείας αύξησε την αξία του το δεύτερο μήνα του 2008 κατά 1,86%, φθάνοντας τα €112,9 εκ. Το ταμείο αυτό είναι επενδυμένο κατά 29% σε μετοχές και 28% σε ακίνητα, ενώ το 27% είναι σε μετρητά.

Το μεγάλο ταμείο της Interlife, το Interbalanced, παρουσίασε μείωση της αξίας του κατά 0,64% το Φεβρουάριο του 2008.





















Της Γεωργίας Χαννή